Witam,
Zabieram się za rozbudowę audio w moim 2005 xk8 cabrio. Obecnie mam alpine premium i generalnie jest dramat
Radio które wybrałem to Pioneer Deh-7800. Kluczem wyboru był port usb z tylu ( nie będzie kabli na widoku), współpraca z iPhone no i Bluetooth. Zamówiłem w UK kostkę do obsługi z kierownicy i ramkę 1din.
Co do głośników: mam już dwa Kickery 6 3/4 cala, które trafią z tyłu w miejsce obecnych ala-subwooferow. Tutaj kluczem wyboru była głębokość. W cabrio oryginalne skrzynki są w miarę płytkie wiec zależało mi na płytkim głośniku. Kickery mają ok 7 cm głębokości. Moc 150 w RMS powinna wystarczyć. Ze względu na relatywnie mały rozmiar (6 i 3/4 cala) nie spodziewam się szału ale będzie na pewno lepiej niż teraz.
Na przód na 95% założę Morel virtus 602 ( woofer 165 mm + oddzielny tweeter). Oznacza to ze najprawdopodobniej zrezygnuję z oryginalnego 2,5 calowego mid-tweetera którego obecnie mam na desce rozdzielczej.
Jeżeli chodzi o wzmacniacz to najprawdopodobniej będzie to Alpina PDX v9. Jest to cyfrowy, pięciokanałowy wzmacniacz. Oczywiście nie wykorzystam wszystkich kanałow, ale ze względu na to ze Kickery są 2 ohm, to mam trochę zawężone pole wyboru...
Jak tylko dojdzie ramka to system będzie instalowany, dam znać jak sprawy wyglądają.
Jeżeli ktoś robił podobną modyfikację to chętnie poczytam o wrażeniach / uwagach.
Pozdrawiam
Marcin