Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Remont silnika 2.7 D coś poszło nie tak?

<< < (2/2)

Piter80:
Siemanko Wszystkim.W końcu Kocur mruczy jak powinien.Winą nierównej pracy silnika była przesunięta dzwigienka zaworowa.Tak niefortunnie się ustawiła,że zawór ssący w ogóle się nie domykał.Podejrzewam mój błąd przy składaniu silnika albo winne nie napełnionego olejem popychacza,który nie zdążył skasować luzu przy pierwszym odpaleniu silnika.Ale to byłby chyba zwykły pech.Pozdrawiam

maron:
No to pełen szacun!
Ale powiedz ile cię to kosztowało.

Driv3rrrr:
Popychacz powinien być oprozniony z oleju przy składaniu także tutaj gafy nie zrobiłeś :)

Piter80:
Jeszcze nie liczyłem ile mnie to wszystko razem kosztowało ale troszkę niepotrzebnych wydatków zrobiłem.Naprawa nieuszkodzonego sterownika 100zł plus wysyłka.Na początku myślałem,że trzęsie się od wtrysków więc poszły na stół.Koszt sprawdzenia 1szt 40zł x6.Co do remontu to panewki korby i główne (nominalne,bo specjalnie kupiłem nieuszkodzony dół silnika.Swojego bałem się szlifować) firmy KING  kosztowały razem ok. 1800 uszczelki pod głowicę x2 VICTOR REINZ ok.80zł za sztukę.Te części nabyłem w sklepie internetowym V12 gdyż na niektóre części mają dobre ceny.Za drobnicę czyli komplet uszczelek do naprawy głowic  wszystkich filtrów wraz z pierścieniami tłokowymi,pasek osprzętu rozrządu itd i olej zapłaciłem około 2000 w zaprzyjaźnionym sklepie motoryzacyjnym.Planowanie głowic 100 zł.Przy okazji wyprałem DPF-a o dziwo nie był tak zasyfiony sadzą jak moich poprzednich autach.Swojej robocizny nie liczyłem.A zważywszy jak pracochłonny jest ten silnik to wyszło by niemało ale na pewno sporo mniej niż w przypadku Citroena C5 z bliźniaczym silnikiem 3.0 HDI ale ustawionym poprzecznie tam co dopiero trzeba mieć anielską cierpliwość.Mały przykład by odkręcić tylny katalizator trzeba musiałem najpierw trzy komputery wykręcić wraz ze skrzynką bezpieczników.Czyli Nasze Kocurki nie są takie straszne :) Pozdrawiam

maron:
Choć memu kocurowi niby (na razie )nic nie dolega ,to jednak twój sukces i jego cena podniosła mnie na duchu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej