Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Wysoka temperatura silnika XF 2.7

<< < (2/3) > >>

koczis:
Żeby nie zakładać wątku nowego, mam pytanie czy z waszych silników tez taki żar bije, nawet jak jest silnik na postoju "P",  to przy takiej aurze załącza sie szybko wentylator i cały czas pracuje?
Pozdrawiam:)

Driv3rrrr:
Zależy co znaczy szybko. Wentylator na postoju załącza sie po otwarciu (pełnym) termostatu.

niewaskieauto:
wentylator chodzi bo mam klime cały czas załączoną a żar jest niemiłosierny już po 15 min pracy silnika

koczis:
Witam ponownie,
problem rozwiązany, okazało się że nie było wystarczającego przepływu powietrza przez chłodnice. Taka warstwa brudu tam była że się przeraziłem. Polecam sprawdzić układ chłodzenia :)
pozdrawiam

ukasz1989:
Witam,

Chciałem podnieść temat.

Pojawiał mi się komunikat "engine temperature high" po staniu w korkach, ale po wyjechaniu z korków komunikat się wyłączał, dlatego trochę to zaniedbałem. Niestety doprowadziłem do sytuacji w której pojawił mi się nawet komunikat "Engine overheat", natychmiast zaprowadziłem Jaga do swojego znachora. Znachor okazało się że musiał nauczyć się naprawy tego problemu, padło na termostat. Otrzymałem informację że są termostaty górny i dolny, że dolnego nie może dostać i że wymieni górny i zobaczymy co się dzieje.

Po odbiorze dalej wyskakuje komunikat "engine temperature....". Nie ukrywam że koszt mały nie był, dlatego chcę wrócić do znachora żeby poprawił naprawę.

Chciałbym was prosić o sugestie dla mojego znachora co ma sprawdzić?

PS. Chłodnice uruchamiały się tak samo przed jak i po naprawie i warczały jeszcze kilka momentów po gaszeniu samochodu. Na trasie problem nie występował. Najgorzej było jak włączyć klimatyzację i stać w korku. Pewnie to nie ma powiązania, ale pojawia się też jasny dym pod maską.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej