Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
Wysoka temperatura silnika XF 2.7
bibor80:
Witam.
Nie chce zakładać nowego wątku, ale potrzebuje pomocy. Pacjent z roku 2009, silnik 2.7.
Dziś w jeździe miejskiej, stojąc na światłach zapaliła mi się komunikat o wysokiej temperaturze silnika.
Zjechałem na bok, otworzyłem maskę i okazuje się, że wentylatory nie działają.
Nie wiem czy to ma jakiś zwiazek, ale od kilku dni kilku dni, zauważyłem, że klima mi słabo działa.
Od czego zacząć sprawdzenie , jeśli chodzi o wentylatory.
Jest jakiś czujnik, jeśli tak, to w którym miejscu? Jak się dobrać i czy da się sprawdzić termostat, przed zamówieniem i wymianą na nowy?
Czester Bednarz:
Najlepiej podłączyć pod obd2 jakiś skaner za 50 zł typu elm327 i jakąś aplikacją podglądać temperatury. Niewiem jak w 2.7 ale w 3.0 są 2 czujniki i jeden z nich to właśnie na wylocie z termostatu. Jak podczas jazdy autostradowej temperatura jest w porządku to bym termostat, pompę wody, chłodnicę zostawił bym w spokoju. A wentylator to jak wszystko co na prąd, trzeba przejrzeć bezpieczniki, przekaźniki, kable. Bez serwisówki i schematów to gdybanie. Najszybciej to podać 12v na dwa duże piny przy wiatraku i patrzyć czy wystartuje
bibor80:
Witam.
W komputerze żadnych błędów.
Bezpieczniki i przekazniki sprawdzone. Okazuje się, że padł moduł na wentylatorze
Miko wszystko dziękuję za podpowiedź.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej