Witam wszystkich,
nie udało mi się odnaleźć rozwiązania więc zwracam się z prośbą o pomoc
zamieszczam zdjęcie pewnego skrzyżowania pod podłogą gdzie znajduje się trójnik paliwo i gaz oraz niedaleko filtr paliwa.
Głownie chodzi o to że te przewody są zgrębiałe i popękane i chciałbym je wymienić ( nawet muszę bo z jednego cieknie). Sama wymiana nie jest pewnie zbyt skomplikowana ale potrzebuję kilku podstawowych informacji.
Jakich wężyków użyć !!! tzn. rodzaj, firma, średnica żeby były trwałe i odpowiednie do tego zastosowania, na co muszę uważać, jak zablokować dopływ paliwa żeby mnie nie zalało, czy muszę je spuścić, czy gdzieś tam istnieje ryzyko wycieku gazu i czy zakręcenie na butli zaworu wystarczy i tego typu wiedza.
na zdjęciu 0015 OZNACZYŁEM NUMERKAMI-
https://www.dropbox.com/s/9l8bu5j1z6rnhlu/DSC_0015.JPG?dl=0 - link do zdjęcia.
1- filtr paliwa - tu doczytałem że filtron albo man nie ma jakiejś filozofii chyba że macie jakiegoś pewniaka z dokładnym oznaczeniem chętnie przyjmę.
2. Wężyki które są popękane i do wymiany ich oznaczenie to ( RUBBER HOSE AUTOGAS LPG-DN 6 -E13- 67R 010292 CLASS 2-CNG )
Podsumowując,
jakie wężyki najlepiej kupić i jak je bezpiecznie i bez niespodzianek wymienić wraz z filtrem paliwa.
Stare wężyki wydaje mi się że były montowane wraz z gazem czyli w 2013 roku i jakoś szybko się zniszczyły nie chciałbym powtórki.
Z góry dziękuję za cierpliwość i pomoc
PROSZĘ MODERATORA O PRZENIESIENIE WĄTKU DO WŁAŚCIWEGO DZIAŁU NIE POPATRZYŁEM ŻE DAŁEM DO ARCHIWUM. DZIĘKUJĘ.