Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Skuteczność hamowania

(1/6) > >>

rutrix:
Witam,

wiem, że nie ma dwóch identycznych subiektywnych odczuć, ale wg mnie x-type, jakim jeżdżę, ma kiepskie hamulce. Rozmawiałem z mechanikiem z Waszyngtona, który mi powiedział, że X-sy tak mają. Dodam, że prowadzę jeszcze volvo v40, i Jag wypada dużo gorzej z hamowaniem.
Wobec tego jest pytanie: czy istnieje - oczywiście prócz zwiększenia średnicy tarcz, kloców i zacisków -  zwiększenie skuteczności hamowania w x-sie?  :-thank

szpulek:
A moze najpierw trzeba sprawdzic czy uklad jest w 100% sprawny? pzdr

Pieterek:
Też mam Volvo i Jaguara i jest podobnie, pytanie tylko jak wielka jest różnica?
Poza tym ciekawi mnie dlaczego wielu ludzi posiadając Jaguara decyduje się właśnie na Volvo lub odwrotnie. Zauważyłem to również odwiedzając dilera Jaguara w K-cach, jestem tam dość często i wielu przyjeżdża po odbiór Jaga Volvem, podobnie postąpiłem ja, mój ojciec, chyba na forum też się z tym spotkałem, a może to zwykły zbieg okoliczności, a mnie się coś zdaje?

artleks:
Tak - jak odbierałem x-a to pierwsze moje wrazenie in minus - slabe hamulce tzn moze nie slabe same hamulce tylko wspomaganie hamulcow slabo dziala - trzeba mocno wcisnac zeby poczuc ostre hamowanie. Porownanie mam z Oplem VW BMW. Najlepsze z tych marek hamulce ma Opel a Jag...hm...

wiadereczko:
Ja to samo zmieniłem Volvo s60 na X -sa a dlaczego bo podobny komfort w podobnej cenie. Ale co do hamulców to rzeczywiście w Jagu jakoś kiepsko wypadają w porównaniu z Volvem.
Podmianka na tarcze nacinane lub nawiercane i jakieś sportowe klocki może pomogą.

:-za

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej