Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Brak ładowania w xf 2,7 disel 2009 rok

(1/2) > >>

derekd1971:
Witam serdecznie forumowiczów , wim że alternatory to temat rzeka.
Ale mój przypadek jak dla mnie jest trochę dziwny, może opowiem co się stało -
Wracam z pracy , stoję przed światłami a tu nagle ikona od ładowania na czerwono świeci, myślę pasek pękł bo tylko to wydawało się sensowne w tym momęcie i z takim objawem, macha w górę patrzę a pasek cały, dociągłem się do domu podładowałem baterię zapalam kota i nic dalej brak ładowania. Myślę może klina ścieło albo sprzęgiełko w kole pasowym , sprawdziłem moim zdaniem jest OK idzie w jedną stronę lekko a w drugą obracca się z paskiem.
Proszę o jakąś podpowiedz bo alternaror sam w sobie jest dość drogi i chciałbym mieś pewność że to on jest przyczyną problemów.
Chciałbym tylko jeszcze dodać że ostatnio poruszałem się na kródkich odcinkach i miałem zawsze włączone ogrzewanie szyby przedniej i tylniej oraz podgrzewanie foteli >
Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi

piskun8v:
Kwestja czy alternator laduje trzeba by Panie z miernikiem przeprowadzi operacje na poczatek...

mlodzieniaszek:

Zacznij od sprawdzenia czy przy zgaszonym silniku dochodzi napiecie z aku do alternatora ,jesli niema napiecia sprawdz bezpieczniki i kabelek ktory laczy akumulator z alternatorem.jesli napiecie dochodzi sprawdz na zapalonym siniku czy napiecie na zaciskach akumulatora ma powyzej 13.8 V.jezeli bedzie ono takie samo jak przed uruchomieniem auta ( okolice 12V ) lub ciut nizsze to alternator do wymiany .

Driv3rrrr:

--- Cytat: mlodzieniaszek w Grudzień 26, 2015, 15:05:01 pm ---
Zacznij od sprawdzenia czy przy zgaszonym silniku dochodzi napiecie z aku do alternatora ,jesli niema napiecia sprawdz bezpieczniki i kabelek ktory laczy akumulator z alternatorem.jesli napiecie dochodzi sprawdz na zapalonym siniku czy napiecie na zaciskach akumulatora ma powyzej 13.8 V.jezeli bedzie ono takie samo jak przed uruchomieniem auta ( okolice 12V ) lub ciut nizsze to alternator do wymiany .

--- Koniec cytatu ---

A po co się tak cackac. Odpalić fure i sprswdzic ladowanie i wsio. Jesli nizej niz 13.8 albo calkiem brak to można winić szczotki lub regulator lub calkiem wnętrzności altka

derekd1971:
Panowie sprawdziłem wszystko na co mi wskazywaliście. Wyszło że muszę wymątować alternator aby go sprawdzić dokładnie, ale nie jest to taka prosta sprawa, w tym momęcie mam go odkręconego   
I tu moje pytanie ?
Kturędy go wyciągnąć?
Górą czy dołem ?
A możę przodem ?
Może macie na to jakiś patęt ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej