Dział Techniczny > XJ-S (1975-1991) oraz XJS (1991-96)
Zakup XJ-SC V12 - Proszę o pomoc
rlido777:
Jestem nowy na tym forum. Więc Witam wszystkich serdecznie.
Mam prośbę do znawców modeli XJ SC V12. Przymierzam się do zakupu takiego modelu wraz z żoną. To ma być samochod dla niej.
A ponieważ nie stać nas na wydatek od razu kilkudziesięciu tys zł (pewnei blisko 100 tys) to myslimy o powolnej restauracji.
Bardzo prosze o opinie ogolnie o tej serii.
POzdr
Yoohas:
Mi się akurat targa nie podoba, zaburzona linia dachu sprawia, że proporcje są dziwne.
Pytanie kluczowe - czy jest sens wydawać wiadra pieniędzy na odbudowę RHD?
Myślę też, że problemy będą standardowe - ogromne nakłady finansowe na prace blacharskie i lakiernicze. Kolejne wiadro pieniędzy na silnik. Reszta to standard - tapicerka, chromowanie, drewno itp.
Tutaj dobitnie sprawdza się zasada - kup najlepszy, na jaki Cię stać. Ten kosztuje 20k zł. Za ok. 40k zł już można kupić naprawdę ładne coupe, z silnikiem AJ6, może AJ16. Chyba, że zależy Ci na V12. Ale mądre głowy powiadają, że lepiej kupić 6.0 niż 5.3
PinkTool:
oj V12 6.0 to chyba są zdecydowanie droższe , nie było ich zbyt wiele. Według mojego doświadczenia za 40 tys. można zakupić poprawny egzeplarz, ale żeby zaraz nic w niego nie włożyć to "raczej być może z pewnością" wątpię. Podpowiem ci tyle, że po mieście to V12 pali 12 litrów ,ale na osobę pod warunkiem ,że jeździ się we dwoje ;D
rlido777:
hmm dzieki za sugestie. musze to przemyslec. pozdr
PinkTool:
Nie chciałem cię zniechęcić , ale lepiej wiedzieć przed zakupem , jak to mówią - "kupić nie sztuka , utrzymać sztuka " . Do jazdy weekendowej cudowne auto ,do codziennej jazdy nadaje się , ale trzeba mieć własną rafinerię ,poza tym nie wiem jak bardzo twoja kobieta lubi jeździć autem ,ale parkowanie nim ,a właściwie znalezienie miejsca do parkowania to trochę inna zabawa.Jest jeszcze jedna drobna sprawa , przynajmniej mój ma tylko ABS i nic więcej ,jak jest mokro to w zakrętach po dodaniu gazu potrafi "zawrócić nie tylko w głowie" ,a w zimie....ja nie próbuję...hmmm..może nie wciska się gazu...może wystarczy tylko pomyśleć o tym...bo V12 to około 270 KM i cudowny napęd na tył
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej