Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Silnik benzynowe do XF

<< < (2/5) > >>

Driv3rrrr:
Ja wiem czy turbo ma wyższą sprawność....nie powiedziałbym. Po 2 latach jazdy autem z kompresorem stwierdzam, że to najlepsze doładowanie jakie może być (prócz hybrydy). A co do awaryjności to cóż no, teraz wiadomo jak to jest robione. Także loteria czy to z turbo czy kompresorem.

artleks:
Z diesla dostępne będą:
- 2.0 litra 163 KM i 380 Nm,
- 2,0 litra 180 KM i 430 Nm,
- 3.0 litra 300 KM i 700 Nm

Driv3rrrr:
Tak naprawdę dali dupska z rokładem mocy. Ten 180km powinien być jako pierwszy, później coś w granicach 230-240km no i ostatni zostaje. Bo ten pierwszy to tak śmiech na sali trochę.

Kocour:
Zgadzam się, jeździłem z ciekawości XF Sportbreakiem z silnikiem 2.2D to jest chyba 200KM dwie osoby dorosłe na pokładzie i praktycznie bez bagażu. Cóż powiedzieć, smutny to był muł okrutnie. Jakbym go tak zapakował na narty i cztery osoby dorosłe (z taką myślą był chyba projektowany) to byłoby trudno jechać...moim skromnym zdanie diesel 240KM to jest optymalny silnik dla sedana dla kombi tym bardziej.

W temacie porównań super vs. turbo polecam fajny artykulik po angielsku i clip do obejrzenia:
http://www.redline360.com/garage/supercharger-vs-turbo-which-is-better-and-whats-the-difference
Wygląda na to, że wybór jest sprawą subiektywną, moim zdaniem sprawność cieplna jest wyższa w przypadku super ale to raczej rzadko jest argument....za turbodieslem przemawia moment. A co z ekonomią? Też dość istotna sprawa dla wielu użytkowników....czy da się zagazować benzynę z superchargerem? To jest chyba nowy temat na rynku...

Driv3rrrr:
Nie ważne czym auto doładowane - zagazować da się wszystko. Obecnie jest problem z nowymi silnikami z wtryskiem bezspośrednim - nie ma dużo zestawów tylko do najpopularniejszych silników.

Dla gazu nie ważne czy jest 1,2 czy ile turbin czy kompresor ;). Dobiera się graty do mocy i wsio

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej