Dział Techniczny > XK8/R (1996 - 2006, jako x100), XK (2007 - 2015 jako x150)

jakie felgi do XKR ? 01r

<< < (2/5) > >>

LCQ:

--- Cytat: konik w Czerwiec 30, 2015, 21:08:36 pm ---Witaj,
Jeśli nie masz przekonania, nie będę Cię przekonywać ja jeżdżę i nie narzekam. Dla przykładu masz ładne i oryginalne http://allegro.pl/felgi-aluminiowe-20-8-5-9-5-5x108-jaguar-i4890097332.html za "przyzwoitą cenę". Facet dość długo sprzedaje nawet do 2500 PLN zszedł z ceny ale znalazłem stare BBS, odnowiłem i śmigam.

--- Koniec cytatu ---

skąd wiesz że to oryginały?? jakie masz dystanse u siebie jeżeli chodzi o grubość??

konik:
Dzwoniłem i otrzymałem taką informację od sprzedawcy.
Są identyczne zarówno parametrami (ET) jak i wyglądem jak w nowszym XKR. Tu masz przykład: https://en.wikipedia.org/wiki/Jaguar_XK_(X150). Z resztą wpisz sobie na aledrogo i wyskoczy Ci kilka XK właśnie z tym modelem felgi. Dystanse minimum 25mm, pamiętaj że szpilka oryginalna się musi schować ;).
Wygląda to mniej więcej tak https://www.google.pl/search?q=jaguar+bia%C5%82ystok&biw=1360&bih=673&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=GSCUVfffHIKQsgG8073oAQ&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgrc=CvCcm01Gk6xJgM%3A jeszcze jest sporo miejsca w błotniku  :-super

MI6:
Hej, ktoś napisał, że pływające szpilki to rozwiązanie ze stodoły:) nie zgadzam się z tym. Nawet producenci aut wypuszczają z fabryki auta z takimi i jest ok. Szpilki pływające mają wszelkie atesty i nie ma się czym martwić.
Problem leży gdzie indziej x100 i z tego co pamiętam dlatego zdecydowałem się na dystanse zmieniające rozsta śrub. Kupiłem felgi do BMW 5x120 i chodz o to, że jag ma inną średnice piasty.
Jeżdzę już 12 M-czy na 20' prędkości grubo powyżej 200 i jest ok, polecam

LCQ:
Panowie, nic nie znalazłem fajnego, pytanie czy te fele wejdą?

5X108 9JX20H2 ET49

1)dystans 25 mm? 5x108 na 5x120,65
2)przód nie będzie walił o nadkole?
3) planuje zakupić za dwa patyki springi -45 mm H&R więc musi się to zgrać,

jak myślicie?

RemNoo:
Cześć.
Walczyłem trochę z tym tematem w swoim XKR. Nie obniżałem, ale miejsca na obniżenie wydaje się być zaskakująco dużo, więc prawdopodobnie nowe sprężyny nie powinny robić problemów ani z przodu ani na tylnej ośce.
Zastanawiam się tylko nad ta Twoją konfiguracją w kontekście tylnych kół. Ja mam założone na tyle  10jx20H2 z offsetem 25 do tego opony 285/30... Czyli tak jak "nakazuje" producent. Okazuje się, że miedzy elementami zawieszenia a krawędzią opony zostało nie więcej niż 5mm.... Bardzo ciasno :-). Twój dystans 25 i offset 49 wydają się więc OK, ale sprawdź jeśli masz możliwość. Tylko sprawdź na pełnym kole (z oponą), bo niektóre opony mają bardzo duży rant ochronny i może obcierać.
Inna kwestia to szerokość twojej felgi. Piszesz, że chcesz wziąć 9calowe. Jakie opony planujesz? Jeśli chcesz na 9cali nawinąć 285 to moze to wyglądać nieciekawie, a poza tym zdeformujesz oponę (będzie miała tendencję do wyginania się w kształt, bardziej pasujący do motocykli :-)). Oczywiscie jeśli planujesz na tył węższe opony niż 285 to problem znika.
Jeśli chodzi o przód, to jest tam wiecej miejsca, ale i tak coś mi obcierało po zmianie kół i chłopaki musieli coś tam kombinować, nic poważnego.
Powodzenia.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej