Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Skrzynia olej

<< < (7/14) > >>

piotriwa:
Kilka dni temu byłem w ASO Jaguar Wrocław - Mirków. Chciałem raz na zawsze wyjaśnić co i kiedy, bo na tym forum jest tyle opini co piszących....
Moje auto, Jagi XF v6 3.0 Bi-turbo 2011 przed liftem.
Olej w silniku : 24tys/km albo rok. Castrol 5W30 C1 ( wymiana w ASO ok 1800zł ! )
Rozrząd: 180 tyś/km (cena... nie pamiętem, coś ponad 2 tyś)
Skrzynia: 240tys albo 7 lat (cena też kosmiczna, nie pamiętam....)

Klocki hamulcowe ok 1600zł kpl -wymiana
Inspekcja 1800-2400zł

Driv3rrrr:
Jak chcess sie ssybko pozbyć auta to rzeczywiście takei interwaly. Polecam jednak silnik co 10-15 tys a skrzynia co 80-100 tys

Waszka:
Witam to samo uslyszalem  w serwisie w Krakowie wydaje mi sie ze chyba wiedza co mowia :- pojecia

zbychuro:
Tak ..... takie są wytyczne serwisów,nie wiadomo ile w tym chęci na zarabianie przez nich w przyszłości na na naszych niedoserwisowanych jagach.Każdy ma swój rozum i może te czynności przyspieszyć,jeszcze nigdy nikomu świeży olej nie zaszkodził.Ja wymieniam sam olej w silniku w połowie interwału serwisowego który mówi o 26 tys. km czyli po 13 tys. km a po następnych 13 tys km jadę na normalny serwis po pieczątkę w książce.W serwisie wPoznaniu i Bydgoszczy nie chcieli słuchać o wymianie co 13 tys. km więc robię to sam,oleju też nie mają właściwego zg. ze specyfikacją M2C 934B / lub JLR -STJR 03.5005/. Stosuję Millers C1 za 7 l ok. 300 pln,który spełnia wymogi Jaguara, w serwisie za sam olej zapłaciłem prawie 1 tys. pln.Dobiegam powoli do 100 tys. km więc myślę o wymianie oleju z filtrem-miską /materiały na allegro firmowe ZF ok. 1200 pln ,usługa ok. 300 pln.Nowy olej w skrzyni na pewno nie zaszkodzi,a koszty no cóż na pewno naprawa skrzyni będzie droższa. :-V

niewaskieauto:
Jak wymieniam co 60 tysiecy olej w skrzyni i co 12 tys w silniku i mam gdzieś opinie serwisowych wymieniaczy  bo to niestety nie są  mechanicy

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej