Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Skrzynia olej

<< < (8/14) > >>

zbychuro:
Dzisiaj zrobiłem wymianę statyczną /nasłuchałem się że bywają problemy przy dynamicznej/  przy niej trudno coś spieprzyć.Mam 3.0 D 8 biegową przebieg 102 tys km , zmieniłem miskę spuściłem stary i nowego weszło ok. 4 litrów ,nie za mało ?Oczywiście przeleciałem cała skrzynię od P do D i również łopatkami od 1 do 8 biegu na odpalonym silniku. W bańce /zestaw/ było 10 l ,rozumiem że tyle potrzebne jest do wymiany dynamicznej.Planuję za jakieś 5 tys km ponownie spuścić olej te 4 l i nalać świeżego tego co mi dzisiaj został,już bez wymiany miski.W ten sposób wymienię ok. 75 % oleju ???.Czy dobrze kombinuję ? Może ktoś ma inne sugestie ?

Driv3rrrr:
Wlewasz najpierw 4 litry. Przekladasz od P do D i z powrotem ze 2x. Czekass jesxze z 5 minut, odlrecasz korek wlewowy i lejesz aż zacznie cieknac olej. Powinno wejść jeszcze z 3-4 litry

zbychuro:
I tak robiłem,z tym że przeleciałem jeszcze łopatkami od 1 do 8 ki i z powrotem i uzupełniłem olej do przelewu.Razem weszło 4 l a w bańce zostało 6 l.Za mało jeszcze wg mnie świeżego oleju jest w skrzyni,spuszczać już teraz i dolewać świeżego aż zużyję całe 6 l ?

Driv3rrrr:
Nie dopisalem. Lejesz na odpalonym silniku. Musi wejść jeszcze co najmniej 3-4 litry

zbychuro:
Cały czas na odpalonym silniku od momentu pierwszego zalania nowej miski ,poprzez zmiany gałka od P do D i od 1 do 8 olej dolewany na pracującym silniku na podnośniku i nastepnie wyjazd w trasę bez gaszenia silnika.A w bańce jak pisałem zostało 6 l .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej