Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

tarcze klocki xf -s 275

<< < (13/17) > >>

wolung:
Właśnie jestem po wymianie tarcz i klocków z przodu. Pomimo że nie było nic robione z przewodami hamulcowymi, to pedał hamulca jest bardziej miękki niż przed wymianą. W zasadzie przy nagłym hamowaniu niemal wbijam go w podłogę. Wcześniej wystarczyło do połowy.

Nie wiem czy w jakiś mi bliżej nieznany sposób zapowietrzyłem układ, ale jakby nie mam pojęcia w jaki sposób. Wokół samochodu nie znalazłem wycieków. Czy ktoś z was się z tym spotkał? Jutro będę próbował to odpowietrzyć.

Tak przy okazji - jaki płyn hamulcowy do tego sobie zakupić?

Driv3rrrr:
Zrób kilka mocniejszych hamowań tak ze 100 do 30-40. Tylko nie pod rząd oczywiście. Powinno wrócić do normy.
Klocek musi się dotrzeć i masz uczucie że nie hamuje przez co wciskasz głębiej pedał

Artek123:
A czasem nie trzeba po wymianie tarcz i klocków przez kilka / kilkanaście pierwszych hamowań robić to delikatnie, żeby właśnie ,,klocek się dotarł / ułożył"...??? mnie zawsze tak uczyli... trzymałem się tej zasady i problemów nigdy nie miałem...

Driv3rrrr:
Ja po założeniu kilka razy hamuje delikatnie, później właśnie kilka razy dość mocno ale właśnie nie ze 150 do 50 tylko tak jak pisałem no i nie pod rząd.

Nigdy klient nie wracał ze coś się dzieje

wolung:
Ściągnąłem klocki, które założyłem i okazało się że są nierówno ścierane po zewnętrznej stronie na każdym kole. Po włożeniu starych klocków, wszystko wróciło do normy. Na zdjęciu da się zauważyć że klocek stykał się z tarczą tylko w połowie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej