Witam wszystkim forumowiczów!
Rozstałem się ostatnio z moim ISem i od kilku dni w garażu jest czarny XF 2008 , 2.7 D Luxury od pierwszego właściciela , przebieg niby 140k:)
Na początek kilka pytań odnośnie eksploatacji auta....
Olej 5w30 C1, polecacie castrol czy motul? Wymiany co 12k będą wystarczające?
Filtr paliwa podobno najlepszy DELPHI , czy MANN nie będzie wystarczający? Ma to jakieś znaczenie?
Czy wymiana oleju w skrzyni przy tym przebiegu nie będzie jakąś nadgorliwością?
Tarcze niestety biją przy hamowaniu z większej prędkości a są praktycznie nowe, Ferodo czy Zimmerman? Jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Planuje również wymienić rozrząd bo nie ufam sprzedawcą:)
I kilka problematycznych kwestii....
Jeśli chodzi o samo użytkowanie irytują mnie nisko ustawione światła a są xenony, podobno w serwisie mogą pomóc?
Jest też czasami nie miłe uczucie przy zatrzymywaniu w skrzyni biegów a mianowicie czasami skrzynia już prawie przy zatrzymaniu zrzuca delikatnie jeszcze bieg, w serwisie powiedzieli, że to tak czasami jest to normalne?! ktoś ma podobnie?
Irytujący dźwięk kierunkowskazów które "trzeszczą" podobno tylko wymiana licznika może pomóc?!
Lampki w środku od czasu do czasu lubią się same zapalać?!
Dzwięk standardowego audio jest poniżej krytyki?! Jak takie coś można włożyć do auta tej klasy? Ktoś próbował coś wymieniać?
Czy akcja serwisowa na spalone ledy w tylnych lampach była jednorazowa i teraz nie mogę sobie pojechać i wymienić?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!