Również planowałem przebudowę audio (ale chciałem to zrobić dość prosto i ekonomicznie). Jeżeli chodzi o wytłumianie drzwi to nie za bardzo widzę w X-Sie sens takiej modyfikacji. Według mnie albo w ogóle odpuścić temat albo zabudować jakieś obudowy zamknięte wewnątrz części drzwi. Raczej nie znajdziesz gotowych pierścieni dystansowych na rynku. Ja przynajmniej na nic takiego nie natrafiłem. Dorobiłem u kupla na frezarce CNC z płyty MDF. Z tego co pamiętam było to ok 30mm grubości (nie ma to aż tak wielkiego znaczenia ponieważ dociska do tego boczek drzwiowy i nawet 5mm więcej nie stanowi problemu). Z tego co pamiętam jest tam jakaś dziwna konstrukcja odmienna niz występuje w normalnych kolumnach głosnikowych - czyli, że głośnik ma obudowę zamkniętą lub typu bass reflex za sobą, a dźwięk propaguje bezpośrednio w kierunku słuchacza do przodu. Gdyby próbować zrobić coś podobnego w X-Sie trzeba byłoby odciąć pierścień plastikowy w boczku drzwi, który sprawia, że głośnik nie licuje się z boczkiem tylko jest schowany kilka cm wgłąb. Sprawia to, że dźwięk niekoniecznie promieniuje do przodu, ponieważ ma jeszcze możliwość rozchodzenia się w przestrzeni pomiędzy boczkiem drzwiowym i przegrodą znajdującą się wewnątrz drzwi. Dlatego tak jak pisałem albo zostawiamy tak jak jest albo wycinamy kilka rzeczy, głośnik dajemy maksymalnie do przodu, a z tyłu robimy jakąś fajną obudowę.
Ja na razie poprzestałem na zmianie głośników w przednich drzwiach na Morel Tempo 6 (wraz z zwrotnicami). Szczerze mówiąc to jakiejś powalajacej różnicy nie stwierdziłem :-(
Mam też dokupiony wzmacniacz Clariona 4x45W, który planuję wpiąć w okablowanie za fabrycznym radiem i w ten sposób zyskać trochę mocy, aby spróbować napędzić jakiegoś suba. Właśnie dołu najbardziej mi brakuje w brzmieniu.