Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Jaki olej do 3,0 D V6

<< < (3/7) > >>

ferlin:
Przepraszam, że się w dyskusję wepcham, ale ciekawi mnie na jakiej podstawie oceniacie oleje?
Zwłaszcza interesuje mnie w jaki sposób dochodzicie do skrajnych opinii, którymi przekreślacie jeden olej, a inny wskazujecie jako jedyny słuszny?
Pytam bez uszczypliwości, to tylko ciekawość :)

Malfoy:
Odpowiem ,
Jakis tam czas pracowalem w VW ,byly to lata gdzie 1.9 tdi kod silnika AFN ( 110 KM ) , 2.5 tdi v6 robily furrore w PL . Jako olej preferowany zalewany byl Castrol przy przebiegach standard czy tez w trybie longlife co dla mnie do dnia dzisiejszego jest delikatnie ujmujac malo powazne traktowanie jednostki napedowej .
Ale wracajac do meritum , widzialem na wlasne oczy jak zachowuje sie ten olej przy roznych przebiegach i tak niskiej czystosci komory wewnetrznej nigdy nie widzialem - szlam i syf jednym slowem nie wspominajc o nagaze podpierajacym w gniazdach zaworowych ow zawory ...
Ale to moje zdanie , wole Mobila , midlanda , a obecnie stosuje od kilku dobrych lat Motula .

Roobs:

--- Cytat: ferlin w Październik 10, 2014, 01:03:31 am ---Przepraszam, że się w dyskusję wepcham, ale ciekawi mnie na jakiej podstawie oceniacie oleje?
Zwłaszcza interesuje mnie w jaki sposób dochodzicie do skrajnych opinii, którymi przekreślacie jeden olej, a inny wskazujecie jako jedyny słuszny?
Pytam bez uszczypliwości, to tylko ciekawość :)

--- Koniec cytatu ---

Co 10 tyś zawsze musiałem dolewać około 1l Castrola . Po zmianie oleju i zakupionego poza granicą PL problem ustał.

ferlin:
Dzięki za konkretne odpowiedzi, przekonaliście mnie.
Co prawda własnie kupiłem Castrola C1 i za późno na zmianę, ale w takiej sytuacji, to ostatni Castrol w moim silniku.

Amator ze hey:

--- Cytat: wrojag w Październik 09, 2014, 17:33:47 pm ---
Norma jaką powinien spełniać olej to WSS M2C934-B, a ten olej spełnia normę WSS-M2C 913B więc coś tu nie tak???

--- Koniec cytatu ---

Dziękuję za zwrócenie uwagi :-thank ... okazało się, że zalałem swoją "frytkownicę" olejem zalecanym do silnikow beznynowych ...  :-wstyd

Coś z tym muszę zrobić... i to wkrótce

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej