Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
Rozkminiam swojego kocura
hobbysta:
Witam!
Stalem sie niedawno nowym posiadaczem XF-a Luxury 3.0d.
Na odpowiedz, czy posiadaczem szczesliwym czy nieszczesliwym przyjdzie jeszcze zapewne czas. Narazie jest radosc...
Poki co mam pare pytan do starszych stazem, jesli mozna.
Mianowicie:
1) W menu wyswietlacza jest opcja wlaczenia wallpaper'a. Odhaczylem, aby sie wlaczal. Tymczasem w czasie jazdy wciaz mam uparcie ikone menu glownego, zamiast widoku kociaka w wyskoku. Moge nacisnac przycisk wylaczajacy i wowczas zamiast menu pojawia sie rzeczony kocur, ale chcialbym wiedziec czy daloby sie spowodowac automatyczne przelaczanie z menu glownego na sylwetke jaguara, bez mojej interwencji za kazdym razem?
2) Do jakich, najwyzszych obrotow ciagniecie silnik przy manualnej zmianie biegow? Innymi slowy, co jest dla niego bezpieczne? Czy ma elektroniczne odciecie powyzej okreslonego pulapu?
3) Jaki olej silnikowy radzicie uzywac?
4) Czy w podstawowej wersji wyposazenia po liftingu, producent instalowal woofer-y na slupkach?
5) Czy macie jakies problemy z przyczepnoscia na felgach 17 calowych?
6) Czy macie w wyposazeniu podnosnik w bagazniku?
Pewnie na kolejne pytania przyjdzie czas, ale jak ktos ma sie ochote wypowiedziec, bede zobowiazany!
Jaguar Parts:
Luxury jest najuboższą wersją więc głośników w słupkach nie było z tego co pamiętam.
Olej powinien mieć parametry 5W-30. Jaguar rekomenduje Castrola.
Masz w swoim felgi 17" czy chcesz takie założyć? Z tego co wiem to 17" raczej nie wejdą do tego modelu gdyż masz średnicę tarcz 355mm. 18" to minimum. 17" były w starszych wersjach gdzie tarcza miała 326mm średnicy.
Jeśli masz dojazdówkę to i musi być podnośnik, ręką raczej Jaga nie podniesiesz ;)
hobbysta:
Dzieki!
Dojazdowki nie ma i podnosnika rowniez.
Samochod ma 17' od nowosci, a ja sie zastanawiam czy wymieniac.
Na slupkach sa maskownice na woofer-y i wydaje sie, ze slysze z nich wysokie tony. Wiadomo High End to nie jest, ale i tak w serii gra duzo lepiej, niz wszystkie moje trzy poprzednie BMW (rowniez z naglosnieniem podstawowym).
Jaguar Parts:
To widocznie masz zamiast dojazdówki (lub powinieneś mieć) uszczelniacz w sprayu - taki zestaw naprawczy.
Co do felg to trochę jestem zdziwiony bo miałem w S typie tarcze 326mm i felgi 17" de fakto z XF i tarcza bardzo szczelnie wypełniała felgę. W XF felgi 18" wyglądają średnio więc na 17" musi wyglądać dość słabo. Lepiej zmień.
rmazurek:
--- Cytat: hobbysta w Wrzesień 16, 2014, 19:41:18 pm ---Witam!
Stalem sie niedawno nowym posiadaczem XF-a Luxury 3.0d.
Na odpowiedz, czy posiadaczem szczesliwym czy nieszczesliwym przyjdzie jeszcze zapewne czas. Narazie jest radosc...
Poki co mam pare pytan do starszych stazem, jesli mozna.
Mianowicie:
1) W menu wyswietlacza jest opcja wlaczenia wallpaper'a. Odhaczylem, aby sie wlaczal. Tymczasem w czasie jazdy wciaz mam uparcie ikone menu glownego, zamiast widoku kociaka w wyskoku. Moge nacisnac przycisk wylaczajacy i wowczas zamiast menu pojawia sie rzeczony kocur, ale chcialbym wiedziec czy daloby sie spowodowac automatyczne przelaczanie z menu glownego na sylwetke jaguara, bez mojej interwencji za kazdym razem?
--- Koniec cytatu ---
T
--- Cytat: hobbysta w Wrzesień 16, 2014, 19:41:18 pm ---2) Do jakich, najwyzszych obrotow ciagniecie silnik przy manualnej zmianie biegow? Innymi slowy, co jest dla niego bezpieczne? Czy ma elektroniczne odciecie
--- Koniec cytatu ---
Kazdy silnik w dzisiejszych czasach ma odciecie- dodatkowo w trybie manualnym przy zbyt wysokich obrotach numer wybranego biegu bedzie swiecil na czerwono na wyswietlaczu. Najlepiej zobaczyc na wykres z hamowni i wtedy bedziesz wiedzial gdzie Ci sie moment konczy- przed remapem zmienialem przy okolo 4.5 rpm bo bylo juz czuc ze nie ciagnie, teraz krece wyzej bo na dupohamowni czuc ze ciagnie dalej.
--- Cytat: hobbysta w Wrzesień 16, 2014, 19:41:18 pm ---5) Czy macie jakies problemy z przyczepnoscia na felgach 17 calowych?
--- Koniec cytatu ---
Tak jak napisal kolega wczesniej - 17" nie wejda, (a raczej nie powinny) 18stki z odwaznikami maja kilka mm luzu do zacisku. Chociaz w sumie ja mam z przodu zaciski od 4.2.
--- Cytat: hobbysta w Wrzesień 16, 2014, 19:41:18 pm ---6) Czy macie w wyposazeniu podnosnik w bagazniku?
--- Koniec cytatu ---
Jesli nie masz zapasu (jest opcjonalny) to podnosnika tez nie bedzie - zapewne masz zestaw naprawczy z kompresorem+klejem) - osobiscie kupilem do swojego oryginalna aluminiowa dojazdowke jaguara za £70 na ebay i jakis uniwersalny lewarek z udzwigiem 3t.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej