Brak reakcji na pedał gazu oznacza, że samochód wszedł w tryb awaryjny. Napiszę w skrócie jak to u mnie wyglądało.
1. Komp (błędy przepustnicy m.in p0222) - więc mechanik rozkręcił i okazało się, że przepustnica była "zapchana" to ją wyczyścili. Przez kilka dni było ok... Po paru dniach znowu to samo
2. Wymiana przepustnicy - kupiłem używke na allegro za ok 150 zł - wymieniona, przejechałem ok 4 km, znowu to samo czyli TRYB AWARYJNY i komunikaty ENGINE SYSTEMS FAULT na zmiane z DSC SYSTEM FAULT i check. Diagnoza - zmienić pedał gazu
3. Kupiłem pedał - też używkę - jadę, zrobiłem ok 50 km, sytuacja znowu się powtarza.. poziom wkurzenia u mnie - 100 %
4. Telefon do dobrego elektronika - kolejka u niego, wolny termin za 2 tyg... Myślę więc - potrzebny mi samochód, trzeba zakasać rękawy i zabawić się w mechanika.
5. Kupiłem w sklepie moto, środek do czyszczenia styków - BERNER Spray do styków (niby górna półka) zapłaciłem 30 zł, zakasałem rękawy, ODPIĄŁEM AKUMULATOR i nur pod kierownice i szukam wtyki od pedału gazu. Znalazłem, popsykałem dosyć obficie. Kolejne styki są na przepustnicy - 2 wtyczki ( ściągam obudowe silnika) i jest, więc podobnie psyknąłem obficie. Zakręciłem obudowe spowrotem. Po tym zabiegu, odczekałem ok 1 godz. Po tym czasie podłączyłem akumulator i odpalam... Rundka ok 20 km... Działa
Akurat następnego dnia miałem wyjazd (ok 100 km) Myślę - raz kozie śmierć, jadę... I dojechałem, wróciłem... Ogólnie od tamtego czasu zrobiłem ok 500 km. Póki co samochód śmiga bez najmniejszego zastanowienia.
Podsumowując... Na forum, mimo wszystko, nie było takiego wątku. Kosztowało mnie to zdrowia i nerwów.. Do tego niekompetentni mechanicy - bo wiesz, mało Jagów u mnie w okolicy, więc wymieniają części, bez zawahania.. A tak na prawdę Jag, to taka kapryśna zabawka, więc może i w Twoim przypadku przeczyszczenie styków okaże się skuteczne. Bądź co bądź - warto spróbować - bo ewentualnie stracisz 30 zł na spray do styków, a nie mase kasy na niepotrzebne części.
Może też być u Ciebie przytkana lub zatarta przepustnica, skoro nie odpala.
Koniecznie jednak daj znać jak się ten problem u Ciebie rozwiązał. Trzymam kciuki!