Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
XF - mocy, przybywaj! Diesel "S" po tuningu - raport z pola walki.
Lampek:
--- Cytat: pablo21 w Lipiec 11, 2014, 22:51:08 pm ---Fajnie, że jesteś zadowolony! W tak nowoczesnych samochodach, najważniejsza jest trafna diagnostyka, która może uratować parę złotych. Parę lat temu przymierzałem się do chiptuningu XJ-ta z nominalnych 209 KW zostało przywołane przez Ciebie 202 KW, ale to silnik benzynowy i trochę inna bajka, nie zdecydowałem ze względu na większe obciążenie skrzyni biegów. Co do Twojego Diesla, to przyjrzałbym się filtrowi cząstek stałych, jeśli jest zapchany, w nie najlepszej kondycji, może powodować efekt "opóźnienia" i zmniejszenia mocy. Poza tym miałbym zastrzeżenia do podnoszenia momentu, aż do 659 Nm, skoro Twoja skrzynia biegów ZF, wytrzymuje maksymalnie 600 Nm. Rozumiem, że Panowie w "Kreatorze Mocy" jakoś ten fakt brali pod uwagę?
--- Koniec cytatu ---
Dzięki za rady!
Sprawdzaliśmy filtr, na razie jest w normie. Pytałem o możliwość wycięcia wrzoda, ale w tych silnikach odradzają. Powiedzieli, że martwić się będziemy, jak się zapcha... co trochę mnie smuci, bo liczyłem na wycięcie :)
Odnośnie skrzyni, to wg. specyfikacji ZF wytrzymuje do 850 Nm momentu, ale tak, rozmawialiśmy i o tym, powiedzieli, że nie ma się o co martwić. Wiesz, TEORETYCZNIE ;) Jaguar miał mieć te 600 Nm więc "na styk" nie powinni dobierać skrzyni tylko z pewnym zapasem. Jestem dobrej myśli, że i moja wytrzyma.
Roobs:
Jedynie szkoda że przy takich zmianach jeszcze bardziej będzie czuć się niedomagania zawieszenia :/
Ile już zrobiłeś km po zestrojeniu? Czy znasz kogoś kto przed tobą wcześniej to robił? Możliwe że się skuszę.
Malfoy:
Lampek nie chce Cie martwic , ale o ile chcesz byc pewien cyferek i kresek zweryfikuj je prosze na innej hamowni , albo wrzuc do oceny wykres na Mastersa forum - Koledzy napewno sie wypowiedza .
KM lubi duze cyferki i ladne kreski - zadowolenie klienta to priorytet .
Lampek:
@Roobs
Po zestrojeniu zrobiłem około 1000km. Mieli kilka JAGów wcześniej, na ich stronce możesz sobie ogarnąć realizacje. Ale 1000 km to za mało, by się wypowiadać póki co :)
@Malfoy
Dzięki za poradę, gdzie mogę to forum znaleźć? Chętnie zabiorę auto na inną hamownię :)
Roobs:
Mam chetnego na mojego "IKSA" i mało prawdopodobne abym coś już zmieniał jednak gdyby coś to chętnie, ale najpierw przy najblizszym zlocie popróbuje twojego :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej