Autor Wątek: postojówki do xenonów  (Przeczytany 8388 razy)

monteki

• Gość
postojówki do xenonów
« dnia: Czerwiec 11, 2014, 07:39:14 am »
Wczoraj spotkałem   ślicznego x -typa , który obok xenonów miał żarówki pozycyjne o barwie bardzo zbliżonej. spojrzałem na mojego gdzie pozycyjne mam tak jak wyszły z salonu( czyli lekko żółtawe) co jednak daje  mocny kontrast do xenonów..

I stąd mam dwa pytania :)

1) czy problematyczna jest u nas wymiana żarówek postojowych

2) czy np takie żarówki będą pasować  , a może polecicie jakieś , które barwą jak najbardziej przypominają xenony ?

http://allegro.pl/postojowki-w5w-led-auta-z-komputerem-canbus-promo-i4316035902.html

z góry dzięki ?

Offline huberts1977

• Forumowicz Executive
  • X type 3.0 awd £ÓD¬
Odp: postojówki do xenonów
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 11, 2014, 08:24:29 am »
Wedlug mine slabe wybrales bo maja tylko po dwie diody. Poszukaj takich w ktorych jest przynajmniej szesc diod. Elektroniki zadnej nie potrzebujesz bo X nie sygnalizuje przepalonej zarówki
By³y X-typy, XJ-ty, by³ XF 2,7d jest XF 3.0 b

Offline maksiu

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 11, 2014, 14:27:00 pm »
Ja mam zamontowane W5W Blue Vision i świecą bardzo ładnie - na biało  ;)
X-Type 2.0D 2004

eMWuGSM

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 12, 2014, 10:36:05 am »
I to najlepsze wyjscie z legalnych.

Z mniej legalnych i sporo drozszych są teraz zestawy LED z Osrama (zamienniki W5W) oficjalnie do oswietlenia wnetrza, ale...

Wedlug mine slabe wybrales bo maja tylko po dwie diody. Poszukaj takich w ktorych jest przynajmniej szesc diod. Elektroniki zadnej nie potrzebujesz bo X nie sygnalizuje przepalonej zarówki
Muszę Cię zmartwić nieco, ponieważ kot jest dość wrażliwy na prądy (szczególnie diesel w którm alternator nawet jest sterowany przez ECU, a sterownik jest dość osobliwy i nie lubi wahań jakie mają miejsce przy tanich diodach "zabezpieczonych" tylko rezystorem.

monteki

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 20, 2014, 00:53:11 am »

http://allegro.pl/philips-zarowka-w5w-5w-12v-blue-vision-ultra-2szt-i4297698708.html

czy te będą pasowały ?

a nie dają one czasami takiego niebieskiego/ światła ( nie chciałbym takiej wsiowej dyskoteki)

I jeszcze jedno , do postojówek mam nadzieje dostęp jest ok ? czy do wymiany od razu jechać do mechanika :P ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2014, 01:12:01 am wysłana przez monteki »

Offline maksiu

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 20, 2014, 03:58:32 am »
@monetki Będą pasowały  ;) Wymiana z tego co pamiętam była banalna

Ja mam takie, ale zwykłe BlueVision, bez Ultra, nie wiem czy to w ogóle będzie zauważalna różnica. Świecą na biało, niebieskiej poświaty nie mam, ale jak się kucnie przed reflektorem to można zobaczyć od dołu że żarówka jest niebieska  :P Jak kupiłem auto to miało zamontowane HIDy i takie klasyczne żółte postojówki, wyglądało to paskudnie, od razu wymieniłem postojówki na te i ładnie się komponowało wszystko. Niedługo później wywaliłem te HIDy i założyłem H1 ale takie białe i wszystko wygląda bardzo ładnie. W przeciwieństwie do H1 pierwsza postojówka wypaliła się po 2 latach  :-V
X-Type 2.0D 2004

Offline M-GASIOR1

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 21, 2014, 15:23:52 pm »
Witam.
Zeby mieć postojówki podobne kolorem do ksenonów o intensywnym białym swietle z niebieską poświatą muszą to być postojówki z diód SMD 5050 ,
najlepiejj 8szt w jednej żarówce. Mam diesla i nie ma żadnych problemów z prądem.

Offline huberts1977

• Forumowicz Executive
  • X type 3.0 awd £ÓD¬
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 21, 2014, 23:50:49 pm »

Muszę Cię zmartwić nieco, ponieważ kot jest dość wrażliwy na prądy (szczególnie diesel w którm alternator nawet jest sterowany przez ECU, a sterownik jest dość osobliwy i nie lubi wahań jakie mają miejsce przy tanich diodach "zabezpieczonych" tylko rezystorem.
Na szcęście nie mam diesla i pewnie już w życiu miał nie będę  ;D. To prawda z tego co czytam na forum to X-y są wrażliwe na wiele rzeczy na szczęście nie mój. Nie przeszkadzają mu ledy w pozycjach, ledy w światłach stopu, xenony zamiast żarówek, wzmacniacz itd.  :-tylko

kurak22

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 22, 2014, 09:48:35 am »

Offline huberts1977

• Forumowicz Executive
  • X type 3.0 awd £ÓD¬
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 22, 2014, 12:39:39 pm »
http://allegro.pl/t10-r10-w5w-postojowe-zarowki-diody-9-led-smd-5050-i4268290476.html

mówisz o takich?

greenshot

To jest żarówka a nie zwykła szklana bańka pomalowana na niebiesko ale nazywa sie PHILIPS to musi być super. Prawdziwym twardzielom którzy potrafią taką poważną wymianę przeprowadzić samemu polecam takie ledy  :-super
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2014, 15:36:10 pm wysłana przez huberts1977 »

Mike_G

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 22, 2014, 18:49:26 pm »
A ma to homologacje? - nie i dlatego dla mnie to bezsens... Mozna wiele rzeczy robic ale madrze i z glowa.

Offline mr-dexter

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 09, 2014, 01:28:16 am »
Przykleję się do tematu, gdyż od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Jaguara i właśnie też mnie nieco irytują te standardowe żółte postojówki. Kupiłem w sklepie moto,  postojówki, ale mam problem z wymontowaniem starych, mianowicie boję się  "drzeć" na siłę, a wykręcać się nie wykręcają. Moje pytanie : Jak wyjąć te stare żarówy? Drzeć do "oporu" ? Z góry dzięki za info  :-thank

P.S - poniżej zdjęcie moich nowych żarówek. Barwa zimny biały.
Włożyłem je teraz jako podświetlenie tablicy i całkiem fajny efekt w nocy ;)

X-type 3.0 AWD '01

Offline bartnik

• Forumowicz Executive
  • XF-S 2010
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 09, 2014, 02:49:21 am »
Podziele sie  moimi doswiadczeniami:
po pierwsze  unikalbym plastikowych obsadek - juz  kilka  widzialem stopionych - po wlaczeniu swiateł drogowych łatwo sie  dorobic kapiącego plastiku w  reflektorze.
Na  tablicę rejestracyjną mam takie  cudo

A tak swieci :

Na  przód  z  kolei potrzeba  jak najwiecej swiatła na obwodzie zarówki zeby odbłysnik ładnie sie rozjarzył - stąd takie  coś

Na  samochodzie  wygląda  to tak:

Ja zamiast żarówek w swiatłach mijania  mam HIDy , ale  nie niebieskawe  tylko dobrej jakosci 4300K - dające  barwę cieplejszą
Dzieki temu , mając  włączone  postojówki (znacznie zimniejsze) wygląda  to jak zwykły kolor  zarówki:

Dzieki temu nie rzucam sie w oczy patrolom szukającym chłopców -tuningowców
Dopiero kiedy włącze zwykłe H7 swiateł drogowych, widac że  swiatła mijania  takie zwyczajne znowu nie są :)

Zarówki ledowe nabyte  na  eBay za rownowartosc 10 - 12 złotych za  pare. Nie wiem czy są na  alledrogo ale znając obrotnosc sprzedawcow chinskiej elktroniki to myśle że problemu nie bedzie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2014, 02:54:39 am wysłana przez bartnik »

Offline Adx

• Forumowicz
  • *
  • 3.0 4x4 sedan
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 03, 2019, 20:17:24 pm »
„Dlatego wybrałem te dobrej jakosci” „10-12 zł za pare” Haha wygrałeś  ;D

Offline voitec

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 03, 2019, 21:34:35 pm »