Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Skąd kocur pobiera informacje o prędkości
Jawe83:
Witam,
Jak w temacie, ostatnio miałem parę przebojów z kotem, m. in. tuż po świętach siadł mi ABS - błąd C1175, czyli czujnik tylnego prawego koła. W tym samym czasie zaczęły się problemy z lock-up'em w skrzyni biegów, otóż bez problemu dochodzi do załączenia lock-up'a, ale w momencie gdy zdejmę nogę z gazu, następuje rozłączenie. Jak obroty znów wzrosną (będę przyspieszać), znów nastąpi załączenie - i tak w kółko. Mówimy o zakresach prędkości, gdy lock-up powinien trzymać cały czas.
Myślałem, że nie ma to nic wspólnego z awarią czujnika ABS (jeszcze go nie wymieniłem), sprawdziłem więc (w końcu) poziom oleju w skrzyni, troszkę brakowało, więc uzupełniłem, ale dalej to samo ::)
Dodatkowo czasem zdarzy się, że centralny blokuje się w chwili odpalenia silnika, a nie dopiero po ruszeniu, jak dotychczas.
Teraz pytanie - czy odczyty danych o prędkości auta są/mogą być pobierane z czujników ABS? Bo najciekawsze jest to, że problem z lock-up'em zanika, gdy znika błąd ABS (niedawno zauważyłem).
P.S. Uzupełnienie oleju w ASB (prawie pół litra brakowało) usunęło problem z porannym rzężeniem z okolic konwertera - odgłos jakby pompa się zapowietrzała. Poza tym biegi zmieniają się bez zarzutu.
ghrh:
Na pewno ma to związek z czujnikiem ABS. U mnie jak zdechł to i licznik powiedział 'dość'. Zaraz po wymianie wszystko było cacy.
ghrh:
Znalazłem niechcący tutaj: http://aonsaithya.kapsi.fi/url/xtypeinformationals/JJM181517-15%20X-Type%20Powertrain%20Introduction.pdf
W manualu strona 59.
W automacie strona 43.
Jawe83:
Według tych informacji, wszelkie dane o prędkości pobierane są z czujników przy skrzyni biegów... ok, nie ma co gdybać, na razie spróbuję wyczyścić czujnik ABS i styki elektryczne, jeśli nie pomoże, to wymiana na nowy. Dam znać, czy załatwiło to też sprawę lock-up'a w konwerterze.
stefanux:
U mnie napewno prędkość pobiera z czujników od ABS na tylnych pólośkach wiem bo miałem z tym problem
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej