Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)
Nierowna praca silnika XJ 6 seria 3 poj 4,2 rok 1982
holand:
Chcialem zapytac co moze byc powodem nierownej pracy silnika na wolnych obrotach skacze i podryguje. Wymienilem swiece NGK ,kable NGK , kopulke ,palec, filtr powietrza , cisnienie na cylindrach po 11 , przeplywomierz sprawdzony , zawory ustawione , gumy dolotow powietrza cale nie uszkodzone , uszczelka pod kolektorem szczelna , juz 3 mechanikow poleglo i nie wiedza gdzie szukac przyczyny dodam ze auto jest z gazem ( tak kupilem) lecz nie ma roznicy i na benzynie i gaz jest tak samo. Podczas jazdy jest wszystko ok . Moze ktos mial taki przypadek i cos podpowie z gory dzieki .
mannnone:
w czasie jazdy nie szarpie ani troche? jesli tylko chodzi o jalowe obroty to moze sliniczek krokowy? objawy troche dziwne ale dotyczyloby benzyny i gazu. moze samo czyszczenie by wystarczylo.
holand:
--- Cytat: mannnone w Listopad 10, 2013, 21:21:56 pm ---w czasie jazdy nie szarpie ani troche? jesli tylko chodzi o jalowe obroty to moze sliniczek krokowy? objawy troche dziwne ale dotyczyloby benzyny i gazu. moze samo czyszczenie by wystarczylo.
--- Koniec cytatu ---
Nawet nie wiem gdzie ten silniczek krokowy jest podpowiedz cos wiecej jak mozesz . Do mechanika juz nie jade bo z torbami pojde ...
mannnone:
silniczek krokowy to urzadzonko odpowiedzialne za utrzymywanie doplywu powietrza podczas gdy silnik jest na biegu jalowym bez dodawania gazu. przepustnica jest zamknieta wiec powietrze musi sie jakos dostawac. nie wiem jak w twoim dokladnie to wyglada ale jest przy przepustnicy. rozkrec, kup benzyne ekstrakcyjna, najlepiej maly pendzelek i do roboty. sprawdz czy czy doplyw powietrza z ukladu dolotowego do silniczka jest drozny itp.
cinekmk1:
witam
od miesiąca również jestem posiadaczem jaguara xj6 4,2 z 1982 roku i również mam ten sam problem, przed kupnem wcześniejszy właściciel powymieniał świece,kable (ngk) ale nic nie pomogło i nie wiem co sprawdzać na początku myśleałem ze może cos nie tak an cylindrach ale ciśnienie jest ok, cylindry wszystkie chodzą ok,układ podłączenia kabli chyba jest dobry ostatnio znalazłem schemat ale do nowszego zmieniłem tak jak na schemacie ale moj jaguar nie odpalił a wiec powróciłem do wcześniejszego układu.
Liczę na pomoc :) jestem nowym użytkownikiem mam jeszcze pare pytań ale to muszę jeszcze poszukać co nie co ponieważ muszę kupić przycisk do przełączalnia baków, lampę przednią, szybę przednią no i musze naprawić szyberdach :)
no ale zacznę od pracy silnika
czekam na odp z góry dziękuje :) pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej