Autor Wątek: Benzyna 98  (Przeczytany 22187 razy)

Janusz Sa

• Gość
Benzyna 98
« dnia: Październik 06, 2013, 15:36:45 pm »
Witam
Tankuję 98 benzynę nie wiem czy to dobry pomysł. Silnik nie powinien być podregulowany do tego rodzaju benzyny,  efektywność jest współmierna do kosztów, nie niszczy silnika, a morze jednak powinienem jednak zrezygnować? Liczę na fachową opinie. Pozdrawiam.

DJ Krystian

• Gość
Odp: Benzyna 98
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2013, 16:25:17 pm »
Samochody wyposażone w czujnik spalania stukowego są w stanie automatycznie dostosować moment zapłonu do  paliwa wysokooktanowe. Jednak absolutnie niczego przy tym nie zyskasz.

Pawel99

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2013, 16:25:54 pm »
A do jakiego kota lejesz 98?

Janusz Sa

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2013, 16:28:25 pm »
2,5 litra

Grodzisk

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2013, 16:29:37 pm »
Model, rocznik .... :-gwizd

lysyyy

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 06, 2013, 16:32:02 pm »
2,5 litra benzyny leje  :-gwizd
Musiałem  :-hehe :-off

Janusz Sa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 06, 2013, 16:39:44 pm »
Żartownisie

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
  • free milk for free cats
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 06, 2013, 16:47:32 pm »
Podaj silnik, model, rocznik, inaczej sie nie zdziw ze z posta sie robi posmiewisko a jezeli nie podajesz podstaw to usune tematu.

Janusz Sa

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 11, 2013, 21:19:09 pm »
Witam
Zacznę polemizować
Mam X-Type 2003 rok 2,5 benzyna tylko proszę nie pytajcie o kolor auta.
Przecież to wszystko jest standard od rocznika 2001 do 8smego czy któregoś tam.
A nie dość tego twierdzę, że komputer nie jest w stanie się dostosować (program na pewno nie jest elastyczny) przy tak subtelnych (drobnych) zmianach w oktanach i co najważniejsze kolor paliwa wskazuje na to, że jego zawartość jest całkiem różna w składniki smarujące, ma mniejszą pochodną ropy, która jest w 95
Poza tym słyszałem coś o gazie, że pierścienie się zapiekają (użyj paliwa to samochód ponownie zacznie sprawnie pracować) może i tu odmiana również dobrze zrobi. Wybaczcie, że jestem taki mądrala naprawiałem tylko sprężarki 2 z obsługą a tak tylko małe urządzenia elektromechaniczne.

Eryk

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 11, 2013, 23:21:53 pm »
Większość silników sterowana jest przez dostosowujący się „uniwersalny” sterownik. Silnik zgaduje, jakie paliwo zatankował kierowca po temperaturze spalin. Na tej podstawie ustalany jest moment zapłonu i czas otwarcia zaworów. Ta druga czynność możliwa jest zresztą tylko i wyłącznie wtedy, gdy jednostka ma system zmiennych faz rozrządu. Takie uniwersalne mapy zapłonowe mają tę zaletę, że dają możliwość tankowania zarówno benzyny 95, jak i 98. Niestety, nie są na tyle elastyczne, żeby wykorzystać cały potencjał benzyny z większą ilością oktanów. Efekt? - w większości silników dostosowanych do zasilania benzyną 95, tankowanie 98 nie daje praktycznie nic.

Pawel99

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 11, 2013, 23:30:17 pm »
1.) Benzyna 98 niesie mniej energii w jednostce objętości niż 95.
2.) Samochód zaprojektowany do benzyny 95 osiąga mniejsza moc przy 98.
3.) 98 się spala wolniej i spokojniej niż 95 co daje miększa prace silnika.
4.) 98 kosztuje znacznie więcej.

Efektywność jest współmierna do kosztów? Fakt, 98 na pewno nie zniszczy silników więc jeżeli Cie stać i lubisz
wydawać pieniądze bez potrzeby to nie ma powodu by nie lać 98. Ale jeżeli to robisz to warto tez założyć
magnetyzer oraz pasek odprowadzający ujemne ładunki...

Damian

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 11, 2013, 23:41:05 pm »
Czytałem wiele wypowiedzi na temat, nawet naukowe uzasadnienia. Rzeczywistość jest jednak inna.
Gdy wleję 98 samochód jedzie zupełnie inaczej , silnik pracuje cicho,równo, kiedy stoję przed światłami
na luzie nie odczuwam żadnych drgań w pracy silnika i przede wszystkim silnik jest bardzo elastyczny :-trudno

Tyskiejag

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 11, 2013, 23:45:43 pm »
Czytałem wiele wypowiedzi na temat, nawet naukowe uzasadnienia. Rzeczywistość jest jednak inna.
Gdy wleję 98 samochód jedzie zupełnie inaczej , silnik pracuje cicho,równo, kiedy stoję przed światłami
na luzie nie odczuwam żadnych drgań w pracy silnika i przede wszystkim silnik jest bardzo elastyczny :-trudno

Bo w Polsce E95 nie zawsze ma 95 oktan... Tankuj E95 z pewnego źródła i problemu nie ma.

MKocial

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 11, 2013, 23:54:03 pm »
Dokładnie, prawda jest taka Panowie że wszystko zależy od świństwa jakie nam leją na stacji paliw i od rzetelności właścicieli tych stacji. Jak producent zaznacza ze 95, to lejemy 95 ale prawdziwy 95.

Janusz Sa

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 12, 2013, 00:18:43 am »
Dziękuję wszystkim chciałbym zapoznać się z tym tematem i z tym, co mnie przedstawiliście proszę nie zamykać tego tematu muszę mieć trochę czasu by zapoznać się, odpowiedzieć nadejdzie trochę później, ale mam już coś konkretnego, co mam szukać.

Dzięki