Autor Wątek: katalizator  (Przeczytany 9179 razy)

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
katalizator
« dnia: Sierpień 15, 2013, 20:04:09 pm »
Coraz częściej wyskakuje mi błąd katalizatora P0430 catalyst System Effficiency Below threshold (bank 2) Moze mi ktoś powiedzieć o który dokladnie chodzi, czy przedni czy tylni (bliżej grodzi)? Może sie coś stać jak tak bedę jeździł oprócz zapalajacego sie check'a? Wystarczy go wyciąć i wsadzić emulator? Czy szukać nowego, lub jakiegoś metalowego albo strumienicy i z emulatorem?

ron.novy

• Gość
Odp: katalizator
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 15, 2013, 20:55:02 pm »
Nie masz tez innych bledow jak wypadanie zaplonow? Tak jak ja w watku nizej. Tez stawiam na zapchany kat ale takiego bledu jak Ty nie mam. Odczuwasz strate mocy i wyzsze spalanie?
Szukam tez rozwiazania jesli to to kat czy go wyciac i dac emulator na druga sonde i wspawac rure czy dac uniwersalny

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 15, 2013, 22:40:34 pm »
Nie masz tez innych bledow jak wypadanie zaplonow? Tak jak ja w watku nizej. Tez stawiam na zapchany kat ale takiego bledu jak Ty nie mam. Odczuwasz strate mocy i wyzsze spalanie?
Szukam tez rozwiazania jesli to to kat czy go wyciac i dac emulator na druga sonde i wspawac rure czy dac uniwersalny

Ja nie stawiam, ja wiem i pytam precyzyjnie o to o co zapytałem, nie mam innych problemow, gdybym miał pewnie opisałbym je?

Jawe83

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 19, 2013, 00:33:22 am »
Bank 2 to przedni (od chłodnicy), strumienice sobie odpuść, lepiej już wybebeszyć wkład z puszki kataliztora. Przy takiej akcji zmieni Ci się dźwięk pracy silnika i spaliny będą bardziej śmierdzieć.
Mam ten sam problem, ale u mnie powodem było to, że zdechła mi cewka zapłonowa na wyjeżdzie i zrobiłem 250 km karmiąc katalizator czystym paliwem.
Wstawienie emulatora drugiej sondy bez tykania samego katalizatora sprawi, że błąd nie będzie już wyskakiwać, ale katalizator będzie dalej dawać ciała, co może doprowadzić do tego, że się zapcha i narobi większych szkód w głowicy/silniku.

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 19, 2013, 16:40:10 pm »
Wstawienie emulatora drugiej sondy bez tykania samego katalizatora sprawi, że błąd nie będzie już wyskakiwać, ale katalizator będzie dalej dawać ciała, co może doprowadzić do tego, że się zapcha i narobi większych szkód w głowicy/silniku.

Dzięki za wskazanie katalizatora, wybebeszyć go stamtąd nie bedzie łatwo, mechanik chyba wlosy sobie powyrywa.
W drugiej kwestii nie zamierzam jeździć z zatkanym katem bo i tak by się nie dało jezeli powodem porannego zapalania jest właśnie zapchany kat. Dzięki

eMWuGSM

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2013, 20:25:34 pm »
A X-Type nie ma 2. sondy kontrolnej ZA katalizatorem przypadkiem?

Jeśli ma, to niestety albo emulator, albo metalowy kat. Ja udrażniałem katy w 2.0D dodatkiem do czyszcznia DPF'ow (80zł/L) i efekt jest.

Jawe83

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 19, 2013, 20:42:34 pm »

Jeśli ma, to niestety albo emulator, albo metalowy kat. Ja udrażniałem katy w 2.0D dodatkiem do czyszcznia DPF'ow (80zł/L) i efekt jest.

No ma ma, właśnie przez tą drugą sondę kolega Bosniak ma ten błąd  ;D Można jeszcze zamienić sondy miejscami i zobaczyć, czy błąd nie powędruje do drugiego kata - wtedy by znaczyło, że to bardziej sonda daje ciała.

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 19, 2013, 22:05:47 pm »

Jeśli ma, to niestety albo emulator, albo metalowy kat.

Tylko po co metalowy, jak można od razu ceramiczny? Jeżeli bez kata to musi być emulator koszt 15 zł.

eMWuGSM

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 19, 2013, 22:46:28 pm »
Metalowe zamienniki są tańsze niż ceramiczne.

Jawe83

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 19, 2013, 23:21:58 pm »
Eeee, a te emulatory to nie są po prostu takie zwykłe tuleje dystansowe, separujące końcówkę sondy od strumienia spalin?

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 20, 2013, 06:43:51 am »
Eeee, a te emulatory to nie są po prostu takie zwykłe tuleje dystansowe, separujące końcówkę sondy od strumienia spalin?

Tak dokładnie.

Metalowe zamienniki są tańsze niż ceramiczne.

Tylko na ta chwile cięzko dostępne i nie spełniaja, żadnych norm emisji spalin, a ceramiczne może droższe o 100 zł, ale za to spełniaja normy Euro 3, a niektore nawet 4.

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 21, 2013, 22:39:05 pm »
Dzisiaj byłem u mechanika i powiedział, że żeby wyciąć ten katalizator od grodzi trzeba bedezie silnik wyciągać  :-nie  :-thumpdown  :-cry

kurak22

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 27, 2015, 10:58:37 am »
mały odkop.
Ktoś montował emulator? jest tam problem z miejscem? czy pasuje dowolny m18x1.5?

decze

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 27, 2015, 14:00:21 pm »
-cześć,jestem tu pierwszy dzień ale co mogę,to podpowiem - gwinty emulatorów do naszych kotów są typowe,z wyjęciem kata trochę gimnastyki będzie ale mechanik z prawdziwego zdarzenia poradzi sobie bez wyjmowania silnika.Co do montażu emulatora - jest problematyczny dot.sondy przed kat. od strony przegrody silnikowej - należy zdjąć kolektor dolotowy a przy okazji można wyczyścić silnik,jest dostęp do świec,przewodów i należy to wykorzystać.Uwaga - bez specjalistycznego klucza do odkręcania sondy nie zaczynajcie - ja kupiłem taki w sklepie motor. za 20-cia parę zł.Powodzenia :)

- dodam jeszcze,że trzeba się liczyć z koniecznością grzania palnikiem bo sondy bywają na gwintach zapieczone - puszczają za drugim,trzecim razem
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2015, 21:32:17 pm wysłana przez Choina »

Offline voitec

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 27, 2015, 21:48:53 pm »
Po co tyle roboty dokładać, jak można tak: https://www.youtube.com/watch?v=Km9CPNYvZJc
X-type 3.0 Estate '05 LPG
X-type 3.0 Sedan '01 LPG