Autor Wątek: Tarcze i klocki.  (Przeczytany 17452 razy)

Huckleberry

• Gość
Tarcze i klocki.
« dnia: Luty 02, 2009, 00:21:37 am »
Za miesiąc planuję wymianę tarcz i klocków. Czy powinienem sugerować się jakąś konkretną marką, numerem seryjnym, czy po prostu kupić oferowane (tutaj w Anglii) dla XTypa części z E-baya lub sklepu internetowego? Dzięki.

Offline strawinski

• Forumowicz Sovereign
  • Daimler Six
Odp: Tarcze i klocki.
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 02, 2009, 09:00:27 am »
_radzio ma rację. :-za
Zastosuj tylko sprawdzone warianty. Zaoszczędzisz czas i pieniądze. Nie raz koledzy opisywali piszczące hamulce ( "o co chodzi?, " czemu tak jest?" itd), a to doprowadza do wściekłości. Jeździć jaguarem, a tu ci hamulce piszczą? nieeee

Huckleberry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 02, 2009, 13:40:29 pm »
Mechanik z autoryzowanego salonu Jaguara w zeszłym roku poradził mi wymianę tarcz gdyż jak mówił "są skorodowane". To prawda, zauważyłem rdzę na krawędziach. Wiem, że pracownicy salonów szukają byle czego żeby więcej skasować, ale w tym przypadku chyba miał rację. Dzięki.

golden jag

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 02, 2009, 14:38:11 pm »
oj hucklebery to niezle ten mechanik ci załatwił. Rdza na nie chronionym metalu to cos normalnego,
a tarcza to nie błotnik. Korozja sie przytrze na klockach w ramach eksplotacji. Wymiana tarczy
jest wskazana ponizej dopuszczalnej grubości.

adam74

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 02, 2009, 18:14:18 pm »
Taaa - pamiętka jak moja lepsza polówka po kolejnych wypadach po swiacie komisów pokazała mi palcem tarcze i teatralnym szeptem......:
ten jest zepsuty bo ma to w kole zardzewiałe....

Do dziś jeździ swoim autkiem i sobie chwali

artleks

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 02, 2009, 18:55:45 pm »
Mam rade dla tego mechanika - papier scierny w rece i do roboty  ;D :-super

Huckleberry

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 02, 2009, 20:17:17 pm »
Z pewnością macie rację panowie.  :)  Poczekam do przeglądu techicznego w marcu. W takim razie napewno warto wymienić chociaż same klocki... Nie znam się zbytnio na tych sprawach bo to dopiero moje drugie auto.  ;D  (znam się tylko na fortepianach). Dzięki za podpowiedź! :-thank

artleks

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 02, 2009, 20:19:14 pm »
ale z jaguarami to tak jak z fortepianami -   :-za

jarek-jerryjag

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 09, 2009, 08:20:55 am »
tarcze rowniez rdzewieją pomiędzy kolem a powierzchnia tarczy dotykajace kolo.
Jesli jest za duzo rdzy kolo nigdy nie bedzie rowno dolegalo do tarczy(nawet jesli mechanik bedzie staral sie rdze usunac )
tak ze nieraz lepiej tarcze wymienic i nie miec problemow z biciem opon-kol. wiadomo ze kazdy dobry mechanik powinien przestrzec wlasciciela auta o zuzyciu czesci.
wlasciciel ma prawo pojechac na inna stacje diagnostyczna .

Huckleberry

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 05, 2009, 23:22:27 pm »
A jednak kupiłem nowe tarcze i klocki gdyż naprawdę mam je nieźle zjechane. Dla zainteresowanych przedstawię po krótce ceny jakie zapłaciłem tu w Anglii za oryginalne części jaguara w sklepie fabrycznym:

tarcze przód i tył razem £107 (PLN 557)
klocki  przód i tył razem £  54 (PLN 280)
Znajomy warsztat założy mi je za £50 (PLN 260) - to jest tanio w Anglii!
Czyli łącznie wyjdzie mi £211 (PLN 1097)

Nadmienię, iż autoryzowany salon Jaguara za wyżej wymienioną usługę łącznie z częściami wycenił sobie na £560, czyli 2912 PLN (toż to przestępstwo!)  ;D
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 23:29:19 pm wysłana przez Huckleberry »

Huckleberry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 06, 2009, 22:28:17 pm »
Właśnie próbowałem znaleźć jakiekolwiek logo lub napis na opakowaniach i doczytałem się jedynie nazwy Mintex. Mówi Wam to coś? Kartony są jednolite z paroma numerami seryjnymi. Nie ma tam żadnej z nazw, które wspomniałeś...   ::)
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2009, 22:31:32 pm wysłana przez Huckleberry »

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
  • free milk for free cats
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 06, 2009, 22:31:38 pm »
http://www.mintex.co.uk/

Firma Mintex należy do koncernu TMD Friction Ltd. Produkcją materiałów ciernych dla przemysłu i motoryzacji zajmuje się od ponad stu lat. W swojej fabryce w Cleckheaton produkuje ponad 1 milion klocków hamulcowych w ciągu miesiąca.

Dotychczas Mintex był marką bardziej znaną jako producent OE, obecnie coraz więcej uwagi poświęca rynkowi wtórnemu. Firma była dostawcą OE już na początku XX wieku m.in. dla Forda i Rolls-Royce'a. Dbałość o każdy szczegół w procesie projektowania i produkcji zostały docenione przez takich producentów jak np. Ford, który przyznał dla Mintexa status jakości Q1, czy też Renault, u którego uzyskano status "A". Mintex również dostarcza swoje wyroby dla innych producentów klocków hamulcowych, np. około 25% swojej produkcji jest dostarczana firmie Textar.

blackyR

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 07, 2009, 07:47:44 am »
PAnowie poprosze linka do strony  bo mój mechanik juz 3 pare wkladał (klocków i nic mu niepasowało) -Tarcze mam ,ale klocki to porażka dopasować bynajmniej pierwszy raz

Huckleberry

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 07, 2009, 18:38:35 pm »
Wystarczy wpisać w google "klocki hamulcowe xtype" i pokażą się linki do allegro albo innych firemek. ;D  Przednie klocki są te same dla wszystkich roczników Xtypa ale uważaj na tylne, są dwa rodzaje, jedne są jakby mniejsze i pasują tylko do roczników od 2004 wzwyż (chyba..)

PS. Rano założyli mi z przodu i tyłu nowe tarcze, klocki i tylne lewe łożysko z piastą (bo było już zjechane i troche "buczało" w trasie) :-zly  Teraz autko o wiele lepiej hamuje i jest bardziej komfortowa i cicha jazda. Pozdrawiam. ;D
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2009, 18:41:20 pm wysłana przez Huckleberry »

wiadereczko

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 25, 2009, 22:22:28 pm »
Witam
Huckleberry koledzy doradzali Ci tylko firmy Polskie no nie dziwo w końcu to polskie forum. W Angli ciężko jest o klocki firmy ATE czy Lucasa.
Firma Mintex jest tanią standardową firmą która produkuje tarcze i klocki do jaga. Rewelacji nie ma i zahamowanie auta z 180 czy 200 d0 60 km/h to naprawdę mordenga i strach czasami wiec lepiej było zainwestować w lepsza firmę  którą jest EBC

W podobnej cenie jak twoja kupiłbyś nawiercane i grawerowane tarcze na przód i tył a za jakieś 180-200 funtów za klocki musiałbyś dołożyć jakieś 100 funtów ale hamowanie jest naprawdę imponujące w porównaniu do standardu.

Ale rozumiem że już po zakupie wiec trudno pisze na przyszłość może komuś się przyda.

Części od dilera zawsze są najdroższe na przyszłość szukaj na angielskim forum jaga tam ci doradza co i jak najlepiej kupić w końcu to ich auto hehe

http://www.x-type.org.uk

Pozdrówka