Problemy ze swoim X-typem opisywałem wcześniej. Proszę o podanie dobrego fachowca w Warszawie który rozwiąże problem:
Objawy są takie:
- zaczyna migać kontrolka od świec żąrowych i odcina dopływ paliwa a silnik wtedy gaśnie
- podejrzenia są że to wtryski ale chciałbym najpierw wyeliminować inne przyczyny (czujniki położenia wału - wałka rozrządu itp.)
- pod odebraniu od mechanika od diesli - zauważyłem że obroty delikatnie falują na biegu jałowym (objaw wtrysków) Ale czy dlatego wogóle gaśnie? Mechanik nie podał mi błędów i obawiam się że po regeneracji wtrysków dalej będą te same kłopoty.
Czy znacie gdzieś w Warszawie dobrego fachowca od takich problemów?
Gdyby same wtryski padały, to nie powodowałoby to gaśnięcia silnika. Przerabiałem temat w moim poprzednim MK3 z TDCi (to samo co w kocie). Możesz mieć tzw. imprezę łączoną, czyli czujnik położenia wału (jeśli kolor czujnika u Ciebie szary, to od razu do wymiany), albo pompa paliwa pada, albo pompa oleju napędowego, albo filtr paliwa masz zawalony syfem, albo czujnik ciśnienia na listwie paliwa....
Nierzadko naprawa samych wtrysków nic nie pomoże, albo na b. krótko, bo one z reguły są tylko "efektem" innej awarii... są bardzo czułe na zanieczyszczenia, na przykład na opiłki metalu z łuszczącej się pompy! Niech ktoś sprawdzi Ci na IDS'ie (sugeruję tylko na nim) parametry pracy silnika, czasy pracy wtrysków, ciśnienie na listwie na luzie i pod obciążeniem.