Autor Wątek: Usuwanie DPF  (Przeczytany 9566 razy)

Offline wrojag

• Forumowicz Daimler
Usuwanie DPF
« dnia: Luty 22, 2013, 22:05:04 pm »
Czy ktoś ma jakieś praktyczne doświadczenia związane  z usuwaniem tego  :-nuts  :-zly urządzenia  :-boks.
Już mnie nudzą wyjazdu i dopalanie tego paskudztwa. Co prawda mam wrażenie że po wymianie oleju z Castrola na Millersa dzieje się to dużo rzadziej, ale nie wiem czy to możliwe żeby olej miał na to aż taki wpływ?

Offline filar12

• Forumowicz Sovereign
  • http://lpg-lodz.pl/
Odp: Usuwanie DPF
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2013, 22:32:49 pm »
Do zrobienia ale to nie tani zabieg jak ma być dobrze zrobione
np.w 407 usunięcia fapa 1500
http://lpg-lodz.pl/

KIEDY¦ by³ S-type 1999r 3.0 V6 "sreberko" napêdzane LPG ;-) nastêpnie X350 4.2l +LPG oczywi¶cie ;-), S-type 2002r Fl 3.0L LPG, X350 3.0L LPG ;-),tera¼niejszo¶æ X358LWB 4,2 LPG.

Online Jaguar XJ6

• Moderator "Kotek miesiąca"
  • Forumowicz Daimler
  • Niedrzwica Du¿a/Lublin
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 22, 2013, 22:33:10 pm »
Ja tam bym zostawił filtr cząstek stałych w spokoju , bo pocoś w końcu producent wyposażył w to samochód i nie jest on zbedny . Bo DPF zostało głównie poto wprowadzone zeby diesel-ki nie dymiły na czarno jak Ikarus  ;D . Jak go wyjmiesz to raz bedzie dymić , a dwa można miec jakieś problemu z przegądem ( ktos sie moze przyczepić że go niema ) , a poza tym jak masz samoczyszący to chyba nie jest taka tragedia pojechac na trase i go przedmuchać ( wypalic sadze w filtrze ) . Taka jest cena ekonomicznego auta ( czyli diesla ) .
Jaguar XJ6 1994r. 3.2L by³
Jaguar X350 Super V8 4.2L jest

E-mail do konkursu ,, Kotek Miesi±ca '' (  konkurs@jaguarclubpoland.net )

Offline filar12

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 22, 2013, 22:58:00 pm »
dpf i fap to to samo tylko troszkę inna zasada działania.
Właśnie fap powinien szybciej się czyścić po to ma płyn dodawany.

KIEDY¦ by³ S-type 1999r 3.0 V6 "sreberko" napêdzane LPG ;-) nastêpnie X350 4.2l +LPG oczywi¶cie ;-), S-type 2002r Fl 3.0L LPG, X350 3.0L LPG ;-),tera¼niejszo¶æ X358LWB 4,2 LPG.

Offline wrojag

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2013, 11:54:52 am »
Dzięki za opinie Jaguar XJ6 ale prosiłem o informacje od osób które już usunęły DPF.
Zanim podejmę decyzję czy wymieniam (co wiąże się ze sporymi kosztami) czy wycinam chciałbym usłyszeć opinie osób które już pozbyły się DPF.
Co do ochrony środowiska to faktycznie może masz rację ale do czasu usunięcia z dróg IKARUSÓW, Starów, Kamazów i Jelczy to myślę że mój smrodek z rury nie zaważy na losach świata.

Jaguar Parts

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2013, 12:03:15 pm »
Jaguar z 2.7d bez DPF nie puszcza nawet śladu czarnego dymku przy gazie w podłodze. To samo będzie się tyczyć 3.0d .

Offline wrojag

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 23, 2013, 15:10:32 pm »
Jaguar z 2.7d bez DPF nie puszcza nawet śladu czarnego dymku przy gazie w podłodze. To samo będzie się tyczyć 3.0d .
Też mi się tak wydaję, sprawny silnik (turbina, interkuler i wtryski) nie ma prawa zadymić.

Offline huberts1977

• Forumowicz Executive
  • X type 3.0 awd £ÓD¬
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 23, 2013, 20:12:39 pm »
Niestety nie jest to prawdą. Silnik 2.7 bez filtra cząstek stałych puszcza chmurę np. podczas nagłego dodania ostro gazu, jest to normalne jak w każdym dieslu.
Nie gdybam sobie tylko wiem bo jeździłem 607-ką z tym silnikiem 2.7 hdi i z FAP-em i bez niego. Można wywalić filtr z tego silnika ale trzeba założyć emulator. Nie można wgrać programu do silnika bez filtra bo ten silnik był dostępny tylko z filtrem cząstek stałych.

Tydzień jeździłem bez filtra ale ta chmura puszczona gdy wyprzedzasz to obciach straszny. Osiągi nic nie były lepsze. Komputer po 10 kilometrach zauważa błąd bo nie widzi różnicy ciśnień przed i za filtrem.
Porządne mycie filtra daje bardzo dobry efekt i nie jakiś tam karcher bo tu nie chodzi o wysokie ciśnienie tylko dziesiątki litrów wody przelane przez niego. Przez następne półtora roku po takiej kuracji zapomniałem co to filtr, potem nie wiem bo go sprzedałem.
By³y X-typy, XJ-ty, by³ XF 2,7d jest XF 3.0 b

Offline RedOctober

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 23, 2013, 20:23:41 pm »
Niestety nie jest to prawdą. Silnik 2.7 bez filtra cząstek stałych puszcza chmurę np. podczas nagłego dodania ostro gazu, jest to normalne jak w każdym dieslu.
Nie gdybam sobie tylko wiem bo jeździłem 607-ką z tym silnikiem 2.7 hdi i z FAP-em i bez niego. Można wywalić filtr z tego silnika ale trzeba założyć emulator. Nie można wgrać programu do silnika bez filtra bo ten silnik był dostępny tylko z filtrem cząstek stałych.

Tydzień jeździłem bez filtra ale ta chmura puszczona gdy wyprzedzasz to obciach straszny. Osiągi nic nie były lepsze. Komputer po 10 kilometrach zauważa błąd bo nie widzi różnicy ciśnień przed i za filtrem.
Porządne mycie filtra daje bardzo dobry efekt i nie jakiś tam karcher bo tu nie chodzi o wysokie ciśnienie tylko dziesiątki litrów wody przelane przez niego. Przez następne półtora roku po takiej kuracji zapomniałem co to filtr, potem nie wiem bo go sprzedałem.

Jak miałeś uszkodzoną pompę lub wtryski to ci dymił na czarno. 607 z silnikiem 2,7 HDI był z i bez FAP-a. Tak więc można usunąć FAP-a ale wiąże się to z zamontowaniem emulatora aby silnik nie widział jego braku.
Jaguar XJS 5,3 V12 1987
Jaguar XJ6 4,0 Sport 1996
Jaguar XE-S 3,0 V6 2015.

Offline huberts1977

• Forumowicz Executive
  • X type 3.0 awd £ÓD¬
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 23, 2013, 20:43:26 pm »
Z chęcią bym poczytał o 607 2.7 hdi który seryjnie wychodził bez fap-u. Może podeślesz jakiś link na dowód że to prawda. 

Zobaczymy jak ktoś wyjmie filtr to auto nie będzie walić sadzą, przecież po to jest ten filtr aby filtrować sadzę. Skoro nie puszczają chmury to po co montuje się ten filtr?

Online Jaguar XJ6

• Moderator "Kotek miesiąca"
  • Forumowicz Daimler
  • Niedrzwica Du¿a/Lublin
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 23, 2013, 21:28:45 pm »
huberts1977 ma racje  , poco ktos wymysli filtr cząsteczek stałych , poto zeby własnie wyłapwał sadze ( a jak ma funkcje samoczyszczenia to dodatkowo ja spalał ) , wymogi unijne doprowadziły do tego , tak samo jak do  ograniczenia głosności wydechu i emisji dwutlenku węgla do atmosfery przez benzynowe motory . Diesel jak od dawna wiadomo nie jest silnikiem bez skazy , bo wysyła do atmosfery inne groźne zwiazki które sie w sadzy zawieraja , dlatego został wprowadzony firlt cząsteczek stałych zeby to ograniczyc jak sie da , tak jak do CO2 mamy w benzynach katy . Może nie dokońca bedzie to zauważalne ( moze niewiele dymic albo prawie wogóle , bo w końcu nowoczesne diesele  sa lepiej zrobione ) ale moze przechodzic do atmosfery mase szkodliwych subtancji których niewidać , warto sie zastanowic nad czystościa środowiska .
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2013, 21:34:58 pm wysłana przez Jaguar XJ6 »
Jaguar XJ6 1994r. 3.2L by³
Jaguar X350 Super V8 4.2L jest

E-mail do konkursu ,, Kotek Miesi±ca '' (  konkurs@jaguarclubpoland.net )

Offline wrojag

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 23, 2013, 22:56:43 pm »
huberts1977 ma racje  , poco ktos wymysli filtr cząsteczek stałych , poto zeby własnie wyłapwał sadze ( a jak ma funkcje samoczyszczenia to dodatkowo ja spalał ) , wymogi unijne doprowadziły do tego , tak samo jak do  ograniczenia głosności wydechu i emisji dwutlenku węgla do atmosfery przez benzynowe motory . Diesel jak od dawna wiadomo nie jest silnikiem bez skazy , bo wysyła do atmosfery inne groźne zwiazki które sie w sadzy zawieraja , dlatego został wprowadzony firlt cząsteczek stałych zeby to ograniczyc jak sie da , tak jak do CO2 mamy w benzynach katy . Może nie dokońca bedzie to zauważalne ( moze niewiele dymic albo prawie wogóle , bo w końcu nowoczesne diesele  sa lepiej zrobione ) ale moze przechodzic do atmosfery mase szkodliwych subtancji których niewidać , warto sie zastanowic nad czystościa środowiska .
Jeszcze raz dziekuje za opinie Jaguar XJ6 , ale jak już dwa razy pisałem chodzi mi o fakty i doświadczenia osób które już wywaliły DPF.

A tak na marginesie filtr cząstek stałych w trakcie wypalania wysyła do atmosfery toksyczne  spaliny o silnie kancerogennych właściwościach dużo gorsze od sadzy którą DPF wyłapuje.

Co do dymienia diesla bez DPF to przejeździłem ponad 150 000 km Volvo s60 D5 i dymienie pojawiło się  tylko w momencie rozszczelnienia  interkulera, po wymianie na nowy problem natychmiast został rozwiązany i nic nie dymiło.

Offline filar12

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 24, 2013, 00:08:11 am »
Po wycięciu dpf nie ma wielkiego dymienia jeśli silnik jest w dobrym stanie.

Offline huberts1977

• Forumowicz Executive
  • X type 3.0 awd £ÓD¬
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 24, 2013, 13:49:27 pm »
Dokładnie, wielkiego dymienia nie ma ale przy nagłym wciśnięciu gazu w podłogę na chwilę zadymi. Jeżeli ktoś będzie jeździł delikatnie to może mu nigdy nie zadymić. Drugi filtr kupiłem za grosze, kupiłem go od osób które skupują katalizatory a ten filtr jest dla nich nic nie wart bo nie ma w nim żadnych metali szlachetnych. Katalizator który jest zaraz przed filtrem jest wart za to sporo. Ja niestety albo stety z tego silnika 2.7 wykręcałem "siódme poty" bo jest to niezła rakieta aż do momentu kiedy wyczytałem że te silniki chorują na anoreksję to od razu zdjąłem nogę z gazu i go sprzedałem.

Offline Artek123

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
  • ....by³ S-Type 3.0 V6... ....jest XJ6 seria III...
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 24, 2013, 15:01:04 pm »
Dokładnie, wielkiego dymienia nie ma ale przy nagłym wciśnięciu gazu w podłogę na chwilę zadymi.

jeżeli silnik,wtryski,turbo itp. jest sprawne to taka sytuacja może mieć miejsce jeżeli przez dłuższy czas będziesz bardzo spokojnie jeździł, a później ,,but"... to podczas tego ostrego przyspieszania (po długotrwałej spokojnej jeździe) za pierwszym, drugim, czasem i za trzecim razem puści chmurę dymu (za każdym razem oczywiście coraz mniejszą) ale później (jak się przedmucha) już jest OK i nie dymi... przetestowane na Mondku 2.0 TDCI...
Jeep Cherokee
BMW 3 GT
Jaguar XJ6 seria III