Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
pytanie;D
peres20:
Panowie a jak kotek ma ciezko sie zagrzac do normy to termostat sie raciął w pozycji otwartej co nie?? jak stoje gdzies dłuzszy czas to sie dogrzewa tylko jak zaczne jechac tak kolo 100-tki to momentalnie spada do zera :-\. pozdrawiam i czekam na odpowiedz :-R
peres20:
Termostat wymieniony i jest GITARA!! :-super pozdrawaiam :-V
peres20:
Pali mniej i to duzo;D. Zwawsze to jest, bo dogrzane :-R :-V. teraz to 5min i juz jest temperaturka :-super :-tylko, hehe. az milo jezdzic,Pozdrawiam
jannaf:
--- Cytat: _radzio1 w Styczeń 06, 2009, 21:57:06 pm ---mogłeś przy okazji przepłukac cały układ bierzącą ,ciepłą wodą a zwłaszcza nagrzewnice to zawsze miałby ciut lepsze ogrzewanie ktore w xj40 jest kiepskawe a i latem lepsze byłoby chłodzenie silnika ,pozatym płyn w układzie chłodzenia tez nie jest wieczny i trzeba go wymieniać bo jakby niebyło on nie tylko zapobiega przegrzewaniu sie silnika czy zamarzaniu ale smaruje pompe wody :-za
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem czemu twierdzisz, że ogrzewanie jest w xj40 słabe. Moim zdaniem częściej niedomaga układ "dmuchawowo-nawiewowy" (popalone tranzystory i zatarte klapki), ale sam wymiennik ciepła jest bardzo wydajny. U mnie układ nawiewów jest sprawny i nie mam żadnych !!!!! zastrzeżeń ani do grzania, ani do chłodzenia.
jannaf:
Zaczynałem od TRABANTA i tam było z grzaniem dużo gorzej :)
Tak zaś na poważnie, to czytając _radzio1 Twoje posty własnie o ogrzewaniu, mam wrażenie, że zawsze zmierzasz do konkluzji, aby pogodzić się ze słabym komfortem ciepełka bo: "te typy tak mają". Ja staram się natchnąć nadzieją tych, którym jest w Jagu trochę zimno (a szczególnie dzisiaj rano -18C ), że można coś z tym zrobić. Moje auto stoi na dworze, a po 4-5 minutach jazdy gdy tylko wskazówka temperatury silnika osiągnie pion, to ze wszystkich kratek wali ciepełkiem, że aż miło (również z niedocenianej kratki środkowej). Ot tyle w tym temacie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej