Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Dojazdówka, a napęd 4x4
Choina:
Zastanawiam się dlaczego Jaguar do iksa dał dojazdówkę. W razie przebicia opony gdzie ją założyć? Jak długo można na niej jechać? Czy trzeba wyłączyć układ trakcji?
Odpowiedzi na te pytania nie znajdziemy nawet w instrukcji obsługi, a uważam że powinno być podane.
O ile w przypadku aut przednionapędowych dojazdówkę zakłada się zawsze na tylną oś to jak jest u nas. Niby na przód nie można, a co z tyłem. Przyjmijmy że wysokość koła jest taka sama, ale jest duża różnica w szerokości 135, a 225 to spora różnica. Co na to napęd, mechanizm różnicowy itp.
Zastanawiam się czy jest sens w ogóle wozić zapas. Mam ubezpieczenie z full assistance i jak gumę złapię to telefon i niech się oni martwią.
Pytam się tak na przyszłość.
Co wy o tym sądzicie?
bodi:
Allbo ja czegoś nie rozumiem z Twojego opisu albo masz IQ 20 albo nie przemyślałeś tego dobrze i napisałeś niewiadomo co albo ewentualnie dzisiaj jakimś cudem jest 1 kwietnia...
Sam nie wiem, która opcja jest prawidłwa.
Aż mi się wierzyc nie chce, że to napisałeś.. ale cóż, odpowiem.
Nie kombinuje się i nie mysli gdzie załozyc dojazd (zakładasz na miejsce koła, które uległo uszkodzeniu). Chyba raczej nie ma innej opcji.Zastanów się czy jest możliwe założenie dojazdu na tylny lewy, jeżeli przebiłes prawy przód????!!!!!!
Po drugie szerokść koła nie ma żadnego znaczenie=a dla napędu 4x4 tylko wysokość (średnica). A po trzecie dojazdówka służy tylko do dojechania do najblizszej wulkanizacji z predkością nie większą niż 80km/h (co jest wyraźnie zaznaczone na dojazdówce). Postępując zgodnie z zaleceniami producenta nie mozna raczej ani autu ani sobiie wyrządzić krzywdy.
Wyczerpałem temat?
Choina:
Bodi jeśli maje IQ jest równe 20 to twoje jest równe 1.
Od kiedy na oś skrętną zakładasz dojazdówkę? Nie zaleca się zakładania dojazdówki na przednią oś. Gdy uszkodzona jest przednia opona to dojazdówkę zakładamy na tylne koło, a następnie koło z tylnej osi zakładamy w miejsce uszkodzonej.
Od kiedy szerokość opony nie ma znaczenia w aucie z napędem na 4 łapy? Kolega miał Audi quatro i wpadł na pomysł że założy na tył szersze o tej samej wysokości i zepsuł napęd. Co z tego że wysokość jest taka sama, jak jest inny opór.
Tematu nie wyczerpałeś, powypisywałeś bzdury jakieś. Taka jest wada internetu, że nie wiadomo kto siedzi po drugiej stronie.
bodi:
Chłopie idź się przebadaj!!!!!!!!!!!!
wypisujesz bzdury i tyle w temacie
strawinski:
ee eee eeee spokojnie co to za brewerje?
to nie forum MENSA.
Ja tam w swoim X-type miałem pełnowymiarowe kółko nie dojazdówkę.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej