Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
witam mam duzy problem z moim kotem x-type silnik 2.5 moze ktos pomoze?
strawinski:
miałem identyczny problem.
wyskakiwał "controle not available", temperatura cieczy na wskaźniku rosła do maksa, ze strachu zatrzymywałem się, wyłączałem silnik. czekałem chwilę i znowu odpalałem, i już było ok. mimo, że temperatura na wskaźniku dochodziła do maksa to nic się nie gotowało.
wymieniłem TERMOSTAT i nigdy problem nie wrócił.
wolawst:
dzieki kolego wiec musze wymienic termostat bo tego nie robilem
Cypis.bdg:
Potwierdzam, też miałem podobną sytuację. Wymiana termostatu pomogła. Czujnik spalania stukowego nie ma jednak nic wspólnego z temperaturą. Sprawdź połączenie czujnika aż do głównej wiązki. Czujnik znajduje się pod kolektorem ssącym, pod listwą wtryskową, ciężki dostęp. Kabel od czujnika wychodzi spod listwy z prawej strony silnika (patrząc pod maskę). Możliwe, że przypaliło się połączenie, biegnie niedaleko kolektora wydechowego. Spalanie stukowe może spowodować poważną usterkę (conajmniej panewki do wymiany). Ja wymieniłem silnik :)
wolawst:
witam dzieki za sensowna podpowiedz jak wymienialem wtryski to wlasnie zastanawialem sie co to za kabel wisi nie moglem znalezc nigdzie wtyczki zeby go zapiac.czyli to jest od czujnika stukowego silnik dobbrze pracuje dzis zabieram sie za wymiane katalizatora bo wymienilem sade ale to nic nie dalo nadal mi wyskakuje ze sonda jest do wymiany a jest to nie mozliwe bo kupilem nowa i testowalem ja w innym samochodzie wiec jest dobra dam znac co i jak jak juz wyminie pozdrawiam
Bedek:
A w jakim samochodzie sprawdzałeś tą sondę ? W jagu jest dośc dziwna tzn ma mały opór na grzałce - w moim ma ok 2, jak założyłem sprawną sondę ale z oporem ok 6 komp nadal pokazywał błąd mimo iż ta sonda w oplu działała bez zarzutu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej