Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Zmiana całego przodu w X-Type z 2001 na wersje po 2007
Bagins83:
Witam
Jestem nowym użytkownikiem i nie wiem czy temat nie był omawiany. Przeszukałem forum ale nie znalazłem podobnego tematu. Sytuacja wygląda w ten sposób - jestem posiadaczem X-Type z 2001 roku 2.5 benzyna, bardzo fajny egzemplarz praktycznie bez problemowy. Ostatnio mój szwagier miał stłuczkę kotem w sumie nic poważnego się nie stało ale uderzenie było na tyle niefortunne że do wymiany mam maskę, atrapę, obie lampy i zderzak. Zastanawiam się czy mogę założyć owe części od wersji po lifcie czy wszystko będzie pasować czy nie trzeba np. dodatkowo wymienić błotników, czy zderzak pasuje na zaczepy itp. Używane częśc od wersji po lifcie są droższe niż standardowe i tu pojawia się pytanie atrapa - od wersji po lifcie będzie pasować do maski z przed itp? z góry dziękuje za pomoc. Jeżeli ktoś dysponuje w/w częściami w dobrym stanie chętnie je odkupie.
Pozdrawiam
Jaguar Parts:
wszystko będzie pasować. Maskę można kupić jakąkolwiek, atrapa i zderzak będą pasować. Bądź tylko świadom, że Twoje auto będzie już niesprzedawalne. Każdy powie, że bite było. Znam to z własnego doświadczenia.
bodi:
Też się nad tym zastanawiałem czy jest możliwa taka przekładka
Zer swojego doświadczenia dodam tylko, że na 100% belka pod zderzakiem jest inna w 2001 roku i 2004, więc w 2008 też może była jeszcze jakaś zmiana
nie wiem czy to ma jakies znaczenie w zamocowaniu zderzaka, bo zderzak raczej tylko obejmuje tą belkę, ale ma znaczenie gdy trzeba np. wymienic jeszcze strefy zgniotu itp (czyli elementy ramy)
Ja dołączę się do pytania tylko jeszcze bardziej sprecyzuję
czy da się wymienić tylko zderzak i atrapę z modelu 2008 zostawiając resztę z modelu 2004 (po pierwszym lifcie)?
ewntualnie rozważam również zmianę lamp na jakieś xenony
Jaguar Parts:
Co do belki to mogła być inna ale wystarczy dać inną piankę do zderzaka albo nie dawać jej wcale. Ja zmieniałem przody w S typach. Belka inna i pianka w zderzaku także. W jednym zmieniłem wszystko aby było na tip top, w drugim belkę zostawiłem starą a pianki nie dałem wcale ;) Przy X typie maska cały czas jest taka sama, wystarczy wymienić zderzak i grill. Oczywiście inne są także lusterka, listwy progowe (od 2004 już te same), klapa tylna i chyba błotniki przednie miały jakiś ozdobnik. Nie pamiętam bo z X typami mało mam do czynienia.
Choina:
Wzmocnienia zmieniały się tylko do I liftu czyli 2004 rok, później już były takie same. Jeśli masz 2001 rok to też powinieneś wymienić.
Trzeba by było kupić nowy zderzak kompletny wraz z podłogą i absorberem, grill, nadkola przednie i tylne są inne.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej