Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Ciezki start na zimnym silniku

<< < (3/3)

Turbine84:
Dzis rano mialem na termometrze 4 stopnie, samochod odpalil wzorowo, bez objawow wymienianych wczesniej. Co sie zmienilo ?

Po "przeplukaniu" silnika v-powerem zatankowalem 98 okt i od tamtego czasu bylo ok, ale temperatura zewnetrzna byla wyzsza.

Aczkolwiek wpadlem na genialny pomysl ze palwo ktore mialem wczesniej w baku bylo zatankowane w sierpniu (tuz przez wyjazdem na Chorwacje zalalem prawie full bo w Slowenii i Austrii ciezko o LPG).

Wyglada na to ze to wina paliwa, nie wiem czy w przypadku benzyny mozna mowic o paliwie "letnim" lub "zimowym", nie wiem takze czy paliwo "sie starzeje" aczkolwiek po zalaniu "swieza" Pb98 objawy zniknely.

moryc25:
Tak, benzyna starzeje się - potrafi wręcz zgnić. Wytrącające się składniki benzyny, woda oraz inne osady doprowadzają do zamulenia układu paliwowego. W efekcie będą występowały problemy z uruchomieniem, niestabilnymi obrotami oraz utratą mocy, dlatego należałoby od czasu do czasu zamiast na gazie pojeździć na benzynie i następnie zatankować świeże paliwo.

Turbine84:
No to wydaje mi sie ze tu o to chodzilo.... Dzis -1 odpalil normalnie, problemow nie ma.

Ja staram sie nie trzymac wiecej niz cwiartke baku benzyny, ten przypadek z Chorwacja to byl wyjatek. Cwiartka mi starcza jakos tak na 1,5 mies i nidgy nie bylo problemow.

A czy ktos wie moze jaki jest "termin spozycia" benzyny ? Wiadomo ze to zalezy od tego jak dlugo beznyna "lezala" na stacji i jak dlugo minelo od jej wytworzenia do samego transportu na stacje... ale chodzi mi o ramy czasowe po ktorych mozemy mowic o "zestarzeniu sie" benzyny ? Miesiac, trzy miesiace ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej