Autor Wątek: Problem z 2.0d-utrata mocy,kontrolka,kopcenie :(  (Przeczytany 7487 razy)

cobi

• Gość
Problem z 2.0d-utrata mocy,kontrolka,kopcenie :(
« dnia: Lipiec 15, 2012, 09:03:58 am »
Więc sprawa wygląda tak. Wracam z DE trasa około 540 km. Przy mocnym przyspieszeniu auto zostawia chmure jak ciężarówka. Przy przekroczeniu 150 km/h zaświeciła się kontrolka świec (zaczęła migać) a jednocześnie auto straciło moc i nie mogłem go rozpędzić powyżej 130. Zatrzymałem sie zgasiłem,odpaliłem ponownie problem znikł. Po jakichś 200 km sytuacja sie powtórzyła, znów zgasiłem odpaliłem i znowu ok. Dodam że nie zaswiecił sie check.
Auto nie zbyt dobrze pracuje jak stary golf II  :-cry
Kto jest za to winny? Coś się przestawiło? Pada jakiś czujnik? A może wtryski lub pompa kończą swój żywot?
Potrzebuję mechanika sprawdzonego od diesli bo Ci na których trafiłem do tej pory to nie powierzył bym im nawet motorynki  :-nuts

benjamin

• Gość
Odp: Problem z 2.0d-utrata mocy,kontrolka,kopcenie :(
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 15, 2012, 09:58:02 am »
stawiam że kod wtrysku się rozkodował, musiałbyś kodować od nowa w jakimś warsztacie specjalizującym się w dieslu
może być też jakaś inna głupota typu paliwo złej jakości
przy miganiu kontrolki od świeć żarowych powinien pojawić się kod błędu jedź na dobry skaner (komputer)

cobi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2012, 10:05:53 am »
Tylko znależć dobry warsztat to graniczy z cudem  :- pojecia
Paliwo lane tylko i wyłącznie na Shell i to w dodatku to lepsze a nie zwykłe. W niemczech tez tankowałem na Aralu i tez tego lepszego diesla.

Sebastian X

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 15, 2012, 15:30:36 pm »
Pierwsze co musisz zrobic, to podpiac auto pod kompa i odczytac bledy w sterowniku silnika.

cobi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 15, 2012, 16:29:16 pm »
Więc czekam na info o dobrym mechaniku  ;D

Pirat

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 16, 2012, 06:41:17 am »
A EGR zaślepiony

cobi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 16, 2012, 09:55:14 am »
Nie. Nie jest zaślepiony. Jakieś półtora msc temu czyściłem egr i kolektor. Było ok.

Pirat

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 16, 2012, 13:59:01 pm »
zaślepienie nic nie kosztuje,a u mnie pomogło ;D

Offline Artek123

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
  • ....by³ S-Type 3.0 V6... ....jest XJ6 seria III...
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 16, 2012, 15:05:09 pm »
kolego Cobi miałem identyczne objawy jak opisujesz ale w mondeo, winny za cały stan rzeczy był u mnie uszkodzony sterownik turbiny, a w zasadzie zacinający się. Chodzi o to że to urządzenie (małe czarne pudełeczko  :) ) było zesprzęglone z turbiną takim małym cięgienkiem i sterowało łopatkami turbiny (turbina ze zmienną geometrią). W tym czarnym pudełeczku był układ scalony i taki  ślimak (u mnie za awarie był odpowiedzialny właśnie ten zabrudzony ślimak który się zacinał, po wyczyszczeniu awaria ustąpiła). Nie wiem jak w X-sie ale w mondeo ten sterownik sam nie był dostępny nawet w serwisie tylko z całym turbo, ale są spece od naprawy tych sterowników (tych ślimaków jak i układów scalonych), ogłaszają się np. na allegro koszt naprawy ukł. scal. to coś ok. 300 PLNów, mnie akurat kosztowało tylko 10 PLNów plus koszt wysyłki, koleszka był na tyle uczciwy że przyznał się iż nie było nic uszkodzone (sprawdzał) tylko zabrudzone więc w zasadzie nic nie zrobił tylko wyczyścił i bierze dychę za fatygę.

Objawy podobne do opisanych przez ciebie pojawiają się również jak zabrudzone jest turbo sadzą i zacinają się łopatki w środku, ale wtedy to już grubsza sprawa. jeżeli w X-sie jest podobnie jak w modneo można to sprawdzić poprzez rozsprzęglenie tego sterownika z turbiną (jedna śrubka) i sprawdzeniu czy lekko chodzi to cięgno połączone z łopatkami przy turbinie. Ale to tak jak pisałem wyżej dotyczyło Mondeo, więc musiał byś się dowiedzieć czy ten układ jest podobny, nie mniej jednak może podsunie Ci to pomysł gdzie szukać awarii. I tak jak koledzy piszą wyżej zaczął bym od podjechania do jakiegoś przyzwoitego mech. z dobrym testerem i odczytał kod błędu.

Pozdrawiam

Jeep Cherokee
BMW 3 GT
Jaguar XJ6 seria III

cobi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 16, 2012, 18:52:05 pm »
Jutro jestem umówiony u specjalisty od mondeo zobaczymy co on tam madrego wymysli.

Artek 123 gorące dzięki za wyczerpująca odpowiedz duzo mi to pomogło  :-K
Masz u mnie duże piwko  :-R

cobi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 19, 2012, 09:04:11 am »
Próba przelewowa wtrysków- po chwili 3 menzurki prawie pełne  :- pojecia

I nie jeden z was pewno robił regenerację wtrysków więc w tym miejscu się zapytam ile ów operacja kosztuje?

Dodatkowo pojawia się na kompie znak dolara $ i błąd układu sterowania silnikiem.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2012, 10:25:57 am wysłana przez cobi »

cobi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 30, 2012, 17:23:34 pm »
Błędy skasowane, turbo sprawdzone- mechanik stwierdził że wygląda jak nowe. Wtryski zregenerowane i zakodowane, filtr wymieniony. Auto nie do poznania, normalnie niebo a ziemia, teraz jedzie  >:D

Offline Skiciu

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 30, 2012, 19:11:52 pm »
ile kosztowała Ciebie ta naprawa ??
XE Portfolio 25d AWD 18'
X308 4.0 Sovereign 00'
X-Type 2.0d 07'
-----------------------
Why drive any other car when you can drive a Jaguar?

cobi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 30, 2012, 19:27:46 pm »
Wszystko-2580;

A różnica jest kolosalna.

andrew140785

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 31, 2012, 09:46:54 am »
A w jakim warsztacie regenerowałeś? ;) i w jakim mieście?