Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
Wydajność klimatyzacji w rocznikach do 92 (R12).
tomek1212:
To jest oczywiste, że jak rozkręcam dane połączenie to wymieniam uszczelnienie, nawet jak wcześniej było szczelne, bo za drugim razem oring może już inaczej "siąść" i już nie musi trzymać. Ale nie mam zamiaru wymieniać oringów w miejscach, gdzie nie ucieka, tylko dla zasady.
Co do sprawdzania szczelności to są dwie metody.
Pierwsza najczęściej stosowana przy użyciu automatu do nabijania klimatyzacji. Maszyna wytwarza podciśnienie (zazwyczaj około 1bar) i sprawdza czy po upływie danego czasu (kilkanaście minut) jest dalej na takim samym poziomie. Nie jest to zbyt dobra metoda, bo niewielkie ubytki w ten sposób są nie do zlokalizowania.
Druga metoda to nabicie instalacji azotem pod ciśnieniem 15-20bar, następnie sprawdzanie za pomocą wody z mydłem wszelkich połączeń i miejsc gdzie może pojawić się nieszczelność. Ta metoda choć jest bardziej czasochłonna jest znacznie lepsza, bo w ten sposób można zlokalizować praktycznie wszystkie nieszczelności.
Jest jeszcze patent z barwnikiem i lampą UV, ale osobiście nie stosuje i nie polecam tej metody.
A co do osuszacza to akurat mi się udało. Była ostatnia sztuka na hurtowni i zrobili niezłą cenę, aby się go pozbyć.
lysyyy:
--- Cytat: tomek1212 w Lipiec 16, 2012, 22:27:11 pm ---Maszyna wytwarza podciśnienie (zazwyczaj około 1bar)
--- Koniec cytatu ---
Więcej niż 1 być nie może :-gwizd A co do sprawdzania podciśnieniowego to święta prawda... U mnie sprawdzili, zero nieszczelności. Załadowali czynnik, minęło kilka sekund i chłodnica się rozszczelniła... Zaczęli spuszczać od razu czynnik, ale 300g uciekło do atmosfery... Teraz muszę chłodnicę wymienić ::)
Nohall:
To ja może tu zapytam ludzi z woj.Śląskiego.... gdzie biją R12 ?? lub jakiś zamiennik
slavek:
a ja zapytam jak poznać jaki jest czynnik?? bo ja mam od poprzedniego właściciela jakieś FV na serwis klimy ale jaki czynnik jest nie wiem... a też myślę o jakimś odgrzybieniu i nabiciu bo coś słabo chłodzi jak jest mega upał. Więc podpinam się pod pytanie czy możecie kogoś polecić co się zna na tym że zrobi to dobrze ?
Nohall:
Pojechałem do jakiegoś ,, fachowca ,, spojrzał i powiedział ze to R12... i powiedział że nic tu nie zrobi bo to juz stary gaz ,, nielegalny ,,.. i tak zwiedziłem 3 speców ;]... i diagnoza ta sama ,, nic nie poradzę ,, ;/
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej