Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

polerowanie czarnego X-Type'a

(1/4) > >>

ktr:
Mam zamiar dokładnie umyć, a następnie spolerować mojego Kota. Czarny. Metalik (chyba nie było innych).
Nigdy wcześniej tego nie robiłem więc będę wdzięczny za Wasze rady. Zamierzam kupić pastę woskową lekkościerną Tempo. Mam sporo starych bawełnianych T-Shirtów - chyba się nadadzą:) Pytanie, jak najlepiej to zrobić?

Czy mam po prostu robić element (np. maska, później błotnik, itd) po elemencie? Nakładam pastę na cały element, czekam 2-3 minuty i poleruję bawełnianą koszulką? Czego nie robić? Czy mogę popełnić jakiś błąd?

Mój cel to aby auto nabrało więcej blasku, odświerzyć kolor, poza tym znikną zacieki z maski (próbowałem na małym kawałku i widzę, że schodzą), może uda mi się zamaskować lekkie ryski.

Borys X-Type:
Pasta tempo nie nadaje się do polerowania lakieru ponieważ bardzo łatwo możęsz "spalić" lakier lub po prostu zedrzeć za duża warstwę lakieru bezbarwnego.

Bachytek:
Tempo to zło, stosowane kiedyś do lakierów jednowarstwowych (zostaną okrągłe mikroskopijne rysy, które widać w słońcu). Samo nakładanie nie jest aż tak istotne ważniejsze czym będziesz polerował oczywiście musi być mikrofibra (starych bawełnianych T-Shirtów sie nie nadają - w gre wchodzi jedynie materiał który nie będzie pozostawiał odpadków włókien). Przed polerowaniem lakier należy również przygotować. Nie zalecane jest aby polerować tylko umyty lakier bo mikro zabrudzenia mogą pozostawiać rysy i polerowanie spełznie na niczym. Dlatego najpierw myjesz dokładnie auto a później jest tzn. proces glinkowania. Specjalną masą plastyczną śmiga się po lakierze i zbiera te mikrosyfki. Po tym znowu mycie suszenie i można zaczynać polerkę.

ktr:
Jak poszukałem opinii w internecie na temat pasty Tempo to widzę, że są skrajne opinie. Są zwolennicy chwalący jej zalety, jak i zatwardziali przeciwnicy. Ja jestem laikiem i nigdy nie polerowałem auta - chciałbym to zrobić sam w garażu.

ktr:
Zastanawiam się, czy nie dać go do zrobienia tej firmie: http://shine.abv.pl/

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej