Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
Radio przestało działać
Mr_Daimler:
Dziś wsiadłem do auta, odpalam silnik, włączam radio a tu nic.... ?????? Ostatni raz jak nim jechałem radio działało bez zarzutu, a dziś włączam i kompletnie nic, wyświetlacz nie świeci, w głośnikach nic nie słychać, po prostu jak by do radia nie dochodził w ogóle prąd. Pierwsza myśl to bezpiecznik. Sprawdziłem ten po prawej stronie C1 i był bez zarzutu (ale i tak spróbowałem odpalic na innym, tez nic). Czy kiedykolwiek słyszeliście żeby radio sie ot tak spaliło ? Jak by było jakies spęcie to bezpiecznik powinien szlak trafić a nie radio. Co to może być. Jest jeszcze jakis innym bezpiecznik do odpowiedzialny za radio ? Rocznik mojej Xj40-tki to 91. A tak wyglada radio:
http://www.ebay.co.uk/itm/jaguar-daimler-xj6-xj40-radio-AJ9200R-DBC11304-/360458198595?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item53ecfb9e43#ht_500wt_1202
Ratujcie, piszcie wszelkie sugestie
kogutki:
Do radia w zaleznosci od rocznika uzywali jeszcze dodatkowych bezpiecznikow "luznych", w kablu doprowadzego
pradu do radia. Nie zostaje nic innego niz wymontowac radia i sprawdzic "na krotko".
Tu jest instrukcja jak sie dostac do radia (dotyczy X300, w XJ40 jest tak samo):
http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,5106.0.html
katar83:
Jesli nie jakis wewnetrzny bezpiecznik na kablu to fuseboxy do przelutowania. Peka w nich przewod masy i czasem inne luty i radio nie dziala. Dosc popularna usterka. Dopiero co u siebie 'naprawialem radio'.
Mr_Daimler:
ok dzieki kogutki, tego własnie chcialem uniknąc ale widze ze sie nie da. Radio to kiedys wyciągałem to wiem jak to sie robi.
kata83 to chyba nie to co Ty piszesz, bo jesli dobrze zaobserwowałem to pokładowy telefon siedzi na tym samym bezpieczniku co radio, czyli C1 (10A), bo wyciągałem i wkładałem z powrotem bezpiecznik przy właczonej stacyjce i po włozeniu z powrotem telefon wydał z siebie dzwiek taki jak normalnie wydaje gdy przekrecam kluczyk, czyli samo gniazdo tez jest chyba ok.
Bardzo jestem ciekaw co to moze byc. Trudno mi uwierzyc ze radio sie spaliło, tak poprostu, przeciez nie zmeinialem glosnikow, nie robiłem zadnych modów....:/
Mr_Daimler:
no dobra wyciągnałem go i jest problem, jak ja mam go podłaczyć na krótko ?? Z masą nie ma problemu ale jak podłaczyc plus ? Ktora to w ogóle jest wtyczka ? Bo jest tak: kwadratowa biała z wieloma pinami - domniemam ze to głośniki, potem wtyczka z jednym pinem a własciwie bolcem - mniemam ze to antena, no i czarna okrągła wtyczka z 8 pinami, wyglada na jakąs wtyczke starego typu i to pewnie jest "+", to jak ja mam teraz podlaczyc z akumulatora do tego plus ? Musiałbym miec taką wtyczke. Co ja mam teraz zrobic ?
p.s. na żadnym kablu (tzn na tym odcinku na ktorym go widać i da sie namacać) tuz przed radiem nie ma żadnego bezpiecznika, wiec co ? rozumie ze go nie ma wcale, bo chyba nie dali bezpiecznika w miejscu takim ze trzeba rozbierac pół deski rozdzielczej zeby sie do niego dobrac, hm ?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej