Dzisaiaj odebrałem Jaguara z Bosch Service. Po podłaczeniu pod komputer wyskoczył tylko jeden bład tj. P0340 i według ich opisu jest to czujnik położenia wałka rozrzadu .Z tego co mi sie wydaje to xjr x300 nie posiada czujnika położednia wałka rozrządu. Diagnoza głównego mechanika to przestawiony rozrząd i dlatego silnik nie ma mocy. Tlumaczylem im ,że silnik jak jest zimny to wkreca sie na obroty, równo pracuje i odpala bez problemu. Sprawdzali cisnienie paliwa na listwie i sondy i jest ok. Po odbiorze auta sam sprawdziłem ustawienie rozrzadu i wszystkie znaki tj. na głownym kole na wale, na wałkach rozrzadu i tym okrąglym czyjniku się pokrywają jak powinny. Ponadto rozrząd chodzi cicho i nie wydaje żadnych dziweków nawet przy odpaleniu. Nie widze sensu rozbierać rozrząd jezeli znaki się pokrywają. Czy ktoś wie co oznacza blad P0340
Czy komus przesztwaił sie rozrzad w silniku 3,2 lub 4,0. Znaków na rozrządzie jestem pewien bo już wymienialem kiedyś uszczelke pod głowica w silniku 3,2 litra x300 wiem gdzie ich szukać.