Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

2,5 czy 3,0 ?

<< < (2/3) > >>

Artur G.:

--- Cytat: Turbine84 w Maj 11, 2012, 11:19:25 am ---Poczytałem troche na necie i z podobnych powodów (osiągi, 4x4, minimalne różnice w spalaniu) kupiłem 3.0 (pozdro dla Strawinskiego:)) i zagazowalem. Spalanie 12 -13 (70%po miescie) a w zimie po gorach nie ma na mnie mocnych.

--- Koniec cytatu ---

Potwierdzam w całości,  w zimie w  te ferie sprawdziłem, cztery porządne zimówki i nie ma  mocnych,   mieszkałem na Gubałówce.
Tylko ja nie gazowałem,  ale  robię  małe  przebiegi ..

strawinski:
tylko 3.0!
2,5 jest odczuwalnie słabsze, a pali tyle samo (pół, może litr, a jak manual 3.0 to pali tyle co automat 2.5)

Patryk:
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi ;) Odpisuję dopiero teraz, ale bujałem się trochę po szpitalu, więc brak kompa ;) Pozdrawiam!

VORQUE:
witam,

chciałbym podrążyć wątek kolegi... kwestie spalania już powyżej są omówione ale nurtują mnie jeszcze następujące wątki:

1. czy konstrukcja tych silników jest podobna? chodzi mi o koszty ewentualnych napraw..z tego co wstępnie wiem to nie mają raczej nic wspólnego z fordowskimi częściami

2. jakie są najczęstsze usterki?

3. Czy w zawieszeniach 2,5 a 3,0 są różnice? np: droższe amortyzatory czy wahacze itp

4. Słyszałem o częstych awariach instalacji elektrycznych czy są w obu modelach są te same problemy?? czy np w 3.0 jest więcej czujników itp

5. jak sprawuje sie napęd 4x4? słyszałem że są strasznie drogie bo wymienia sie je tylko razem z podporą wału.

narazie tyle :) kolejny zestaw kiedy już nakarmie moją ciekawość

z góry dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam :-V

Artur G.:
Wg mojej wiedzy:
1. silniki identyczne ... poza głowicą  wiele części można  podpasywać (min. sprawy eksploatacyjne, wyraźnie tańsze z  napisem motocraft)
2. u mnie  brak usterek (poza spaloną przetwornicą od ksenona) i wszędobylską rdzą  :-nie
3. żadnych  różnic
4. instalacje  te same, czujniki? ich ilość zależy od wyposażenia samochodu, u mnie  poza przetwornicą wszystko ok. żadnych awarii elektryki
5. 4x4 u mnie działa świetnie, problem w tym że słychać reduktor czasie  jazdy, to nie awaria porostu napęd jest głośniejszy  od wersji 2,1 bez  opcji  4x4. Awaria? fakt może  pochłonąć sporo kasy ale czy w  innych  maszynach  4x4 nie jest podobnie?
To tylko moja wiedza z  doświadczenia  i forum. jeśli sie  mylę chętnie  też zapoznam sie  z  opiniami.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej