Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

2,5 czy 3,0 ?

(1/3) > >>

Patryk:
Witam
Z tego względu że jeżdżę vandenplasem, na xtypach znam się słabo z leksza mówiąc. Na codzień śmigam mondeo ale tak sobie pomyślałem że miło by było pozostać z jedną marką i wymienić mondziaka na x typa. Stąd pytanie czym poza osiągami różnią się silniki 2,5 i 3,0. Jakie mankamenty i jakie zalety, jednego i drugiego. Moim faworytem byłby x z napędem 4x4 i z gazem (do codziennej jazdy kieszeni byłoby lżej). Który z gazem lepiej chodzi i jak sie spalanie waha? Jeżeli podobny link już był a nie zauważyłem to proszę o naganę ;)

Artur G.:
Jak ja szukałem  x-typa  to mi proponowano  3.0. Dlaczego?  bo:
1. 2.1 - napęd tylko na  przód,  moc trochę przy mała,  spalania minimalnie  mniejsze  od  2,5 i  3.0. (zaleta to to, że będziesz miał  ciszej  w samochodzie  podczas jazdy)
2.  2,5 - napęd na 4,  moc wystraszająca,  spalania  minimalnie mniejsze od 3.0
3.  3.0 - jw, moc więcej niż wystarczająca,  spalanie akceptowalne.

Ja  kupiłem 3.0 i jestem  szczęśliwy.

Poza tym przeszukaj  forum,    na Twoje  pytania  będzie dziesiątki  odpowiedzi.  Zapraszam do lektury.

Turbine84:
Ja miałem podobny dylemat przed zakupem jak kolega powyżej...

Poczytałem troche na necie i z podobnych powodów (osiągi, 4x4, minimalne różnice w spalaniu) kupiłem 3.0 (pozdro dla Strawinskiego:)) i zagazowalem. Spalanie 12 -13 (70%po miescie) a w zimie po gorach nie ma na mnie mocnych.

WAZNE ! Nie kupuj "amerykanca" 3.0 - potem sa przygody z gazem.

Pzdr

robertth:

--- Cytat: Turbine84 w Maj 11, 2012, 11:19:25 am ---
WAZNE ! Nie kupuj "amerykanca" 3.0 - potem sa przygody z gazem.

Pzdr

--- Koniec cytatu ---

Możesz rozszerzyć jaka jest różnica i w czym tkwi problem zagazowania między amerykańcem a wersją euro?

benjamin:
w wersji "na ameryke" jest drugi czujnik ciśnienia paliwa przy zbiorniku  i stąd cały problem

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej