Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
x-type wymiana oleju silnikowego
andrew140785:
Castrol po przebiegu 10.000 km robił sie gęsty pomimo że lałem 5w30. Na dodatek po dopaleniu ZAWSZE na Castrolu zwłaszcza kiedy temperatura spadała poniżej 10st.C z tłumika leciala biała para wodna i nie wiedziałem dlaczego i pewien mechanik od diesli powiedział ze to od oleju i po zmianie oleju na Mobila faktycznie tego problemu nie ma a ponadto olej ten dlużej zachowuje swoje właściwosci co do konsystencji . Tyle zauważyłem po zmianie ale przez zmianą oleju dobrze jest wypłukać silnik płukanką jakãś i dopiero zlać olej stary.
Ja wlałem Mobila Super 3000 też 5w30 spełnia normy Forda.
gonzo7:
znalazłem coś takiego odnośnie powyższego tematu Castrol konta Mobil
http://www.youtube.com/watch?v=oeRPuPXGzVc
co o tym sądzicie?
co do białej pary - potwierdzam, ze mam takową w zimie (myslałem, ze to normalne)
w ibizie żony 1,4TDI castrol 5W40 tej pary jest jakby więcej
swoja drogą znalazł ktoś jakis miarodajny test olejów?
andrew140785:
Owszem para jest normalną sprawã ale jednak na Mobilu pojawia się u mnie dopiero przy zerowych temperaturach. Co do testów olejów nie wiem czy są jakieś miarodajne bo każdy producent chwali swoje i daje na to duże pieniądze żeby każdy produkt był dobrze promowany 8)
andrew140785:
A poza tym rozmawiam czasem z mechanikiem pewnym i mówił mi ze po Mobilu silniki sa jednak duzo czystrze wewnatrz bo jak rozbiera sinik to widzi jak to w srodku wyglada no i mowi ze jest spora roznica
bodi:
CASTROL to jest syf
Kiedyś mój brat zalał to Civica syntetyk Castrol Magnatec - miał on taką właściwość, że oblepiał wszystko taką gęstą mazią, która pozostawała nawet po spuszczeniu oleju. Problem w tym, że w dotyku było to klejące, lepiące się do palców. To mnie na zawsze wyleczyło z Castrola. Nie jestem na 100% pewien, ale chyba Castrol pozostał wierny temu pomysłowi i nowsze oleje z serii CASTROL EDGE bazują na zmodyfikowanym Magnatecu.
Ja w swoich dwóch Civicach i obecnie w X-sie najczęściej lałem Mobila - 5W50 lub 0W40 i to jest super olej. Dobry jest też Shell Helix Ultra 5W30 lub 5W40.
Raz wlałem też ELF Excellium 5W40 i Total Quartz 9000 Energy 5W40 - są spoko, ale Mobil i Shell lepsze.
Ja zmieniam olej co 10.000km. W przypadku, gdy ktoś robi bardzo małe przebiegi (poniżej 10k rocznie) to radziłbym zmieniać bez względu na przebieg raz do roku.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej