Tak gwoli uzupełnienia...
Do Nowej Soli jechałem sobie autostradą od Strykowa do Nowego Tomyśla. Jechałem dość szybko, myślę, że średnia w okolicach 180 km/h. Przetestowałem kilka faktów (Jaguar XKR, rok modelowy 2000):
- przy prędkości 160 km/h XKR ma chyba coś w rodzaju prędkości ekonomicznej, ze spalaniem "zaledwie" 14 l/100 km.
- przy prędkościach powyżej 200 km/h można zapomnieć o ekonomice jazdy, spalanie powyżej 20 l/100 km, hałas powietrza skutecznie zagłusza wszelkie inne dzwięki
- mój XKR nie ma ograniczenia prędkości - któryś z poprzednich właścicieli zdjął...
- maksymalna prędkość jaką udało mi się osiągnąć wynosi 270 km/h, przy obrotach silnika 5000 RPM na 5 biegu. Dużo szybciej kot już nie pojedzie, bo przyspieszenie niemal zerowe. Myślę, że technicznie taki jaguar może wyciągnąć co najwyżej 280, skoro ponad 6000 RPM następuje odcięcie paliwa.
Mam nadzieję, że nikt nie doniesie o tych faktach naszej policji drogowej. Przekraczałem dozwolone normy prędkości bardzo znacznie, ale nie czułem specjalnego dyskomfortu prowadzenia auta - wszystko pod kontrolą i spokojnie. Jaguar XKR jest dobrze przystosowany do dużych prędkości i bardzo pewnie się przy nich prowadzi. Polskie opony (z fabryki pod Poznaniem) bez zarzutu.
Pozdrawiam,