Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

problem ze ssaniem X type 2.5

(1/5) > >>

specnaz:
Witam..  pojawił mi się problem przy odpaleniu zimnego silnika np. po nocy, silnik odpala ładnie ale zamiast na początku utrzymywać obroty wyższe w granicach 1200 obr/min to silnik od razu schodzi na 800 obr/min i zaczyna szarpać i słychać jak strzela w tłumiki, trwa to jakieś kilka minut,  wie ktoś może co odpowiada za ssanie albo co może być przyczyną? zastanawiam się czy przyczyna nie leży po stronie czujnika wody,po podpięciu pod komp nic nie wyszło poza( P0191 ale to akurat od gazu, od początki świeci gdy założyłem gaz), mierzyłem ten czujnik miernikiem na rozgrzanym wyszło że ma napięcie 280ohm, jak go dopinam przy zapaleniu zimnego silnika nic się nie zmienia tzn. nie zwiększa obrotów tylko wciąż ma 800, gdy go wykręciłem całkiem auto w ogóle nie chciało odpalić..   sprawdziłem świecę, cewki, cały dolot i nawet alternator bo czytałem wątki kolegów i ich podobne przypadki, ale bez zmian..  jest możliwe że jest to wina błędnej pracy czujnika wody a komp tego nie widzi?, wskaźnik na desce rozdzielczej pokazuje niby dobrze..

miki151993:
Witam kiedyś słyszałem że za utrzymywanie obrotów jest odpowiedzialny silnik krokowy. Ja wymieniam właśnie ten silnik ponieważ mój x-type nie miał siły jakby coś go trzymało dzisiaj zauważyłem że ten silnik piszczy odczepiłem od niego wtyczkę włożyłem i przestał piszczeć potem jazda próbna wszystko było dobrze. wracałem do domu z jazdy i coś zapiszczało i znowu brak mocy itp. Od tej pory jak go zapalę to mi spada od razu na 550obr i nie ma ssania. Więc u ciebie ten silniczek też może pada Nie jest to informacja w 100% pewna ale może akurat. Weź wypnij ten silniczek z kostki i zobaczysz czy silnik będzie pracował tak samo czy inaczej jak będzie to samo to raczej to a jak nie to raczej coś innego. Silniczek jest dokładnie nad przepustnicą kostka ma dwa piny.  Pozdro

zadek07:
To wlasnie ten blad P191 powoduje twoje objawy, z czasem auto zacznie ci gasnac calkiem na wolnych obrotach a po dluzszym jezdzeniu na gazie wogole przestanie chodzic na benzynie. Jedynie wyjscie to zrobic przelew w ukladzie paliwa, zeby oszukac czujnik cisnienia na listwie wtryskowej. Temat byl poruszany kilka razy poczytaj o tym

specnaz:
wiem.. czytałem te wszystkie wątki o problemach z gazem i oczywiście nie wykluczam też i tego ale czemu to się dzieje tylko przy odpalaniu silnika na zimno? sprawdzę jeszcze ten silniczek krokowy tak jak mówi miki i dam oczywiście znać . 

specnaz:
Miki, nad przepustnicą nie mam silniczka krokowego, jedyna wtyczka dwu pinowa jaką widziałem to idzie do przepustnicy i nawet z ciekawości ją wypiąłem żeby sprawdzić to na desce mi się wyświetliły komunikaty ENGINE SYSTEM FAULT , GEARBOX FAULT i CRUSIE NOT AVAILABLE, więc myślę że to nie to, ty masz silnik 2.0 więc możesz mieć inaczej rozwiązany układ dolotowy więc silniczek możesz mieć nad przepustnicą, wie ktoś może jeszcze gdzie w silniku 2.5 znajduje się silniczek krokowy czy nie jest on przypadkiem zespolony razem z przepustnicą? albo ma jakiś inny pomysł co może być przyczyną?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej