Witam Pana
Na początku się przedstawię, nazywam się Mirosław Chajęcki.
Postaram się odpowiedzieć na Pana wątpliwości
1. 0,5 bara jest to stanowczo za małe ciśnienie- nie jestem pewien czy po jeździe z takim ciśnieniem nie dostały panewki na ostatnim cylindrze.
2.Jaguar nie posiada drugiego czujnika ciśnienia oleju
Ma dwa 1 odpowiedzialny za ciśnienie, 2 temperatura oleju- co nie zmienia faktu iż można zmierzyć ciśnienie obojętnie który wykręcając.jest jedna magistrala olejowa
3 Olej został wymieniony 3 razy, różnica gęstości=lepkość jest dość znaczna-czy na tyle by była taka różnica??
Nie wiem-ale był wlany bardzo rzadki olej między tymi wymianami, który dość mocno czyści naloty/nagary starego oleju. Nie wiemy jak na takie zmiany zareagował zawór ciśnienia oleju, na którym też jest osad starego oleju
4. Manometrów wymieniłem u siebie kilka-zazwyczaj pokazywały mniejsze ciśnienie oleju.
5. Próba sprawdzenia powietrzem czujnika-olej inaczej działa na czujnik jak powietrze-sprawdziłem to osobiście, ale można zrobić to olejem z powietrzem
6 Auto-Data ciśnienie oleju w silniku 4,0 ma wynosić 2,0/700
7 Mimo wszystko stanowczo odradzałbym poruszanie się samochodem do póki nie będzie sprawdzone i potwierdzone ciśnienie oleju.
W razie pytań, innych wiadomości proszę o tel 511 644 445
I obiecuje zajrzeć na forum i odpowiedzieć na pytania i sugestie bo bardzo ciekawi mnie koniec tej historii
Pozdrawiam Mirek