Autor Wątek: automat nie jedzie  (Przeczytany 7690 razy)

DRUCIK

• Gość
automat nie jedzie
« dnia: Październik 25, 2011, 23:10:33 pm »

Na wstępie jako nowy na waszym forum chciałbym się przywitać.
                      WITAM!
Wiem że były już wątki na temat nie działających automatów, ale żaden z nich nie może mi pomóc.
Do rzeczy, X type z 2003 2,5 właściciel twierdzi że najpierw nie działał mu wsteczny a trochę później nie rusza nawet do przodu. dolałem mu jakieś 2,3 l oleju (do stanu) i nic.
Wydaje się jakby zapinał bieg, bo po przełożeniu wajchy wydobywa się cichy odgłos, szum jakby wewnątrz wszystko się obracało i wskazówka obrotomierza opada o jakieś sto obrotów.  Auto niestety nawet nie drgnie.

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
  • free milk for free cats
Odp: automat nie jedzie
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 25, 2011, 23:14:27 pm »
witaj serdecznie na JaguarForumPoland i baw sie tu dobrze.

rozumiem, ze jestes mechanikiem, ktory "mu" pomaga tak:

1. jaki olej dolewales?
2. diagnostyka skrzynii odbywa sie za pomoca komputera. podlacz i sie dowiesz.
3. jezeli brakowalo ponad 2 litry oleju to niech "on" sie przygotuje na nowa skrzynia albo remont ...

DRUCIK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2011, 23:18:43 pm »
Acha chciałbym żebyście mi opisali śrubę kontrolną poziomu oleju oraz gdzie ona się znajduje, żebym mógł się upewnić że do właściwego poziomu uzupełniłem olej.
Z góry dziękuję za pomoc.

DRUCIK

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 25, 2011, 23:27:09 pm »
Nie jestem niestety specem od automatów ( od jaguarów wogóle) raczej domorosłym "grzebaczem" na codzień nie praktykującym. Mam możliwość taniego kupna tego samochodu i nie wiem czy się w to pchać.

Offline strawinski

• Forumowicz Sovereign
  • Daimler Six
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 25, 2011, 23:32:20 pm »
witam.
Zależy jak tani to samochód? bo jakby co to kupisz inną skrzynie i spokój. Ceny od 1000 do 3000 tys zł, ale kupa roboty przy wymianie.

DRUCIK

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 25, 2011, 23:36:15 pm »
Dan sobie radę w warunkach domowych z troszeczkę ponadpodstawowymi narzędziami i jakąś tam wiedzą (np. regeneracja manuala w volvo v 40)

DRUCIK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 25, 2011, 23:37:08 pm »
Chodzi mi o wymianę oczywiście!

DRUCIK

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 26, 2011, 00:00:34 am »
Czy oprócz kompa istnieje jakiś prosty sposób na definitywne stwierdzenie uszkodzenia skrzyni? Zastanawia mnie ten rozdzielacz na cztery koła za skrzynią! 

cobi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 26, 2011, 09:40:29 am »
Jak było mało oleju tarczki mogły sie zjarać, może to byc tez wina sprzęgła hydrokinetycznego.
Naprawa automatu zazwyczaj jest kolosalnie droga.
Najlepiej kupić druga i wymienić.

DRUCIK

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 26, 2011, 09:45:37 am »
To teraz pytanie na co trzeba zwracać uwagę kupując używkę? bo raczej wysoka cena nie świadczy o tym że jest sprawna.

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
  • free milk for free cats
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 26, 2011, 11:25:29 am »
Czy oprócz kompa istnieje jakiś prosty sposób na definitywne stwierdzenie uszkodzenia skrzyni? Zastanawia mnie ten rozdzielacz na cztery koła za skrzynią! 

Nie ma niestety innych mozliwosci, o ile nie chcesz rozbierac skrzynie. Ewentualnie mozesz spuscic olej w calosci,
jego stan, zapach, kolor i pozostalosci w nim i w filtrzie moga ewentualnie wskazac na uszkodzenie.

To teraz pytanie na co trzeba zwracać uwagę kupując używkę? bo raczej wysoka cena nie świadczy o tym że jest sprawna.

Najlepiej kupic takowa, ktora jeszcze jest zamontowana w aucie, ktory jest na chodzie i testowac na drodze.
Sama skrzynia raczej nie da sie sprawdzic.

pablo

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 26, 2011, 11:48:39 am »
podlacz skrzynie pod komputer koszt 50-100 zl, niech sprawdza czy elektryka działa poprawnie , jesli dziala dolewanie oleju nic nie da . niestety ... spalily sie okladziny na bebnie i tarczki , koszt calej imprezy ok 3500 zl . jesli skrzynia ma ok 100 tys przebiegu oplaca sie naprawic. kupisz uzywana i nigdy nie bedziesz wiedzial ile ci wytrzyma . automaty sa dosc delikatne .

DRUCIK

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 26, 2011, 13:43:31 pm »
Zamówiłem skrzynie z anglika ponoć z 90.000 przebiegu, niestety nie ma już możliwości jazdy próbnej bo połowa tego auta już jest sprzedana, więc muszę mu wierzyć :-gwizd "na słowo" bo daje gwarancję rozruchową na jeden miesiąć.
Jeśli wymienię skrzynię to starą rozbiorę i jak to kogoś zainteresuje to opiszę co i jak.
Puki co to wielkie dzięki za porady.

cobi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 27, 2011, 09:12:19 am »
W automacie jest milion zaworków,spręzynek kanalików, kulek itp.
Ja jak kiedys od renówki rozłozyłem to już nie złożyłem, ale w srodku było wiele ciekawych rzeczy.

Offline Kolumb

• Starszy Forumowicz
  • **
  • X-TYPE RULEZ
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 27, 2011, 10:01:00 am »
Tak troche  :-off jesli juz kupiles skrzynie itd ... ale tak sie zastanawiam czy nie miales tego samego problemuy cvo jakies jak dalem jednego ze swoich do fachowca ktory rozbierał juz setki skrzyń i kilkadziesiat w jaguarze ... (jak sie potem okazalo rozebral kilka automatów i zadnego jaguara) odkrecil nie tą srube co trzeba co spowodowalo ze łopatki trzymające jakos tam bieg wsteczny opadły i przy wrzuceniu biegu kompletnie go nie bylo... wiec i moze tutaj tak sie stało ? w kazdym badz razie uwaga które sruby odkrecacie nie robcie tego u fachowców nieznanego pochodzenia bo czasem oszczedzajac 200 zł stracimy 3000 zł ... opd tamtej pory zmieniłem "fachowca" na prawdziwego fachowca i teraz tylko u niego robie wszystko co związane z automatem ...

to bylo takie male  :-off
Jadzia MY Love 3.0 V6 Rzeszów