Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

automat gaśnie

(1/3) > >>

pawe³1984:
Witam. Posiadam jaguara x-type 2,5 V6 2002 automat wersja USA. I mam mały problem 2 miesiące temu zalozylem instalacje gazowa
BRC i po 2 tygodniach kotek odwalił mi taki numer ze przy predkosci okolo 100km/h zgasł.poprostu w pewnym momencie zaswiecily sie kontrolki i poczylem ze nei mam wspomagania w kierownicy i w hamowaniu.udało mi sie go zatrzymac.wbiłem skrzynie biegów na P i bez problemow mi odpalil i moglem kontynuowac jazde.po tym zdarzeniu bylem u gazownika i cos tam poustawial i dostroil i niby mialo byc dobrze i bylo do dzis kiedy to zrobil to samo tyle ze przy predkosci okolo 60km/h gdy zblizalem sie do skrzyzowania na ktorym mialem skrecic/ i teraz pytanie czy ktos z was mial cos podobnego? nie mowie ze to wina instalacji bo samochod kupilem 3 miesiace temu i po tygodniu zalozylem instalacje wiec nei wiem czy jakbym jezdzil na paliwie to takie zdarzenie nie mialoby miejsca. nic nie przychodzi do glowy. moze to swiece? prosze o pomoc i szybka diagnoze. pozdrawiam

kogutki:
Witaj serdecznie na JaguarForumPoland i baw sie u nas dobrze.

Skoro sam nie wiesz, czy to problem instalacji gazowej czy ogolny problem, tym bardziej my tego nie wiemy. Najlepszym
sposobem w takej sytuacji jest zapytac kota co mu boli. Tak, trzeba kota zapytac, ale to z pomoca skanera OBDII
albo komputera diagnostycznego. podlacz auto pod komputer (albo najlepiej sam sobie kup skanera, mozna
zdobyc juz za ok 100 zl) odczytaj mu kody bledow, podaj ich tutaj i zobaczymy dalej.

sprawdziles/wymieniles swiecy? skoro gazownik ostatnio cos tam nastroil, to chyba oznacza ze bylo cos do
roboty, wiec raczej (ale gdybam) jest to problem gazowy. skad jestes?

pawe³1984:
bylem własnie w garazu podlubac i swiece troszke podeszly olejem bo uszczelka pod klawiature do wymiany.musze wymienic świce i bedzie widac co dalej. podepne pod komputer jak bede u mechanika ale jedyny blad jaki mi sie swieci to abs a to dlatego ze mam uszkodzony czujnik abs w tylnym prawym kole i  na dniach tez bede chcial to zrobic. a jestem z Rzeszowa kolego.

bodi:
to jest na 90% wina instalacji
u mnie też się zaczęły różne historie
najpierw gasł w pozycji parkingowej przy pracy na benzynie
a teraz to już gaśnie a potem dławi się w treakcie jazdy tak, że nawet z 10 sekund nic się nie dzieje jak mam nogę od gazu w podłodze
na skrzyżowaniu inni kierowcy myślą że mam co nie tak pod kopułą, bo stoję w niejscu a wszyscy za mną
jak zaczyna przełamywać to przyduszenie to mam takie dziwne stuki pochodzące gdzieś spod podwozia mneij więcej z samego środka podwozia chyba to jestr ajkiś odgłos od wału napędowego
jest coraz gorzej
a gaz mam założony ze 3 miesiące
wcześniej nic się nie działo nigdy niepokojącego
aha
mam jeszcze jeden dziwny objaw
często mam szarpanie i przymulanie obrotów jak naciskam przycisk od spryskiwacza szyby przedniej!!!!!
to dopiero jest ciekawostka!!!

pawe³1984:
No to niedobrze jak to bedzie wina instalacji...ale najpierw zobacze jak sie bedzie zachowywal po wymianie tych swiec. przyduszanie i szarpanie to mam na benzynie zaraz po odpaleniu jak silnik jest po nocy zimny.ale jak go przygazuje to po chwili juz jest spoko.Ty bodi tez masz wersje amerykanska?bo z tego co czytalem tu na forum to po zalozeniu instalacji wystepuja wczesniej czy pozniej podobne problemy z powodu jakiegos modulu.dobrze ze jest to na gwarancji wiec jak sie wkurze to im to zostawie i beda robic az zrobia.a jak nie to niech to wymontuja bo szkoda nerwow.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej