Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

x-type 2.0 TDCi - czy ten silnik jest naprawdę taki zły?

<< < (3/4) > >>

marlboroman:
Lexxus, zle mnie zrozumiales, otoz wyobraz sobie ze tesknie za momentem obrotowym diesla :) Niby 3.0 ale napedzajace 4 lapki, co za tym idzie tego "kopa" trzeba szukac duzo wyzej w obrotach, nie to co w dieslu... Subiektywne odczucia przyspieszenia sa lepsze w td. Ale ok, juz nie wybrzydzam bo jeszcze mi sie kotek obrazi  ;D

Trigojunior:
Wykorzystując temat o silniku diesla w X-type zapytam się o jedno...

Kiedyś na naszym forum była mowa o czyszczeniu kolektora ssącego i podany był link do forum Forda...i tu moje pytanie, czyścił ktoś może u siebie w Jagu kolektor? Łatwy to zabieg wszystko rozkręcić i skręcić żeby nic nie uszkodzić? Zastanawiam się czy może u siebie nie przeczyścić profilaktycznie...

Tu link do fotorelacji z forum Forda

natas1:
Witam
Ja u siebie czyściłem ERG i kolektor, łatwo dostępny trzeba tylko zdjąć filtr powietrza a reszta na śrubach. U mnie był bardzo zabrudzony ERG i kolektor, po wyczyszczeniu mniej kopci, duża różnica. Poziom trudności tego zadania w skali 0-10 to 2.
Co do samego silnika mam u siebie przejechane 204 tyś. (2005r) i silnik bardzo dobrze pracuje, równo. Jedynie, co wymienione to koło pasowe wału korbowego.
Pozdrawiam

Trigojunior:
natas1 dzięki za odpowiedź. W razie czego będę mógł odezwać się do Ciebie po kilka informacji jak do tego się zabrać?

Ja mam 2004r i 240tys więc już pewnie pora przeczyścić

Ikar1964:
Jako totalny laik w temacie napraw potwierdzam słowa natasa. Cała operacja czyszczenia EGR i kolektora jest bardzo prosta i warta zachodu. U mnie poziom uwalenia EGR i kolektora określiłbym jako średni.
Dwie praktyczne rady: ja czyściłem wszystko mechanicznie (skrobak) a potem czystym olejem napędowym ale uważam że lepsza byłaby benzyna ekstrakcyjna (bo lepiej rozpuszcza to całe dziadostwo). Rada nr 2 to zwróć uwagę na solidne skręcenie EGR z rurą gumową i metalową rurą. I rada na deser: uwalisz sobie ręce na maksa więc dobre rękawice (lub inna ochrona) są bardzo polecane.
Odwagi i do dzieła - bierz byka za rogi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej