Witam!
To mój pierwszy post na forum. Od miesiąca posiadam Jaga z 1999r., wersja Executive, silnik 3200cm, model X308.
Generalnie jeżdżę tym autem po mieście (trasa jeszcze się nie trafiła) i wydaje mi się, że trochę za dużo mi pali. Wychodzi na to, że wynik spalania kształtuje się na poziomie 21L. Wiem, że jest zima, ale jazda to nie krótkie odcinki, tylko przejazd od 50 do 100km, także silnik raz się nagrzewa a potem jeździ...
Dodam też, że wcale go nie cisnę bo w większości przypadków bieg zmienia się przy prędkości obrotowej silnika wynoszącej 2500rpm a sporadycznie przy 3000rpm.
Czytałem tutaj na forum, że zdarzają się problemy z sondami Lambda i w efekcie auto więcej pali.
Czasem też pojawia mi się na wyświetlaczu błąd dotyczący ograniczenia mocy silnika (wtedy auto "kręci" się maksymalnie na 3.000 obrotów i dodatkowo silnik nierówno pracuje). Po wyjęciu dwóch bezpieczników w skrzynce pod maską problem zostaje wyeliminowany. Jeden z mechaników sugerował, że występuje u mnie problem z przepustnicą, aczkolwiek została ona umyta...
Bardzo proszę o opinie. Zastanawiam się czy nie trzeba coś "podłubać" przy aucie. A może za delikatnie jeżdżę ? Ktoś mi kiedyś mówił, że Jaguara trzeba troszkę "docisnąć"
Z góry dziękuję za pomoc !
pozdrawiam,
Abyss.