Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Zdarte tylne opony od wewnętrznej strony

<< < (3/3)

kusfelan:
przerabialem to i polecam wymiane tego:

www.ebay.co.uk/itm/Genuine-Jaguar-X-Type-Rear-Suspension-Control-Arm-C2S50863-/130720991882?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item1e6f940a8a

oczywiscie z dwoch stron, po wymianie nie bedzie bralo opon nie bedziesz skakal po drodze i w zakretach bedziesz sie trzymal .

Mike_G:
Dokloadnie ja miałem to samo rok temu. Wymieniłem te wahacze (lipny zamiennik) i auto już "źle stało" więc zamówilem poliuretany i wszystko wrócilo do normy. A te zamienniki okazało się że były kilka mm za długie i auto nie miało z tyłu żadnej geometrii. Jeśli Ty wymienialeś w org. wahaczach poliuretany to może mechanik je żle wprasował bo innej opcji raczej nie ma...
Jedyna rada to szukac oryginału i wtedy będzie wiadomo.

Powodzenia

koczis:
Temat już był na forum. Każda ingerencja w tylne zawieszenie wymaga ponownej regulacji jego geometrii. Wahacze są na śrubach mimośrodowych które właśnie służą do regulacji. Jeśli natomiast koła od tyłu patrząc wyglądają w ten sposób / \ to oznacza że sprężyny już są słabiutkie. O ile pamiętam to maksymalne pochylenie kół  w pionie to dla x-type 2.0d  2 stopnie.

wiadereczko:

--- Cytat: koczis w Sierpień 20, 2012, 12:20:27 pm ---Temat już był na forum. Każda ingerencja w tylne zawieszenie wymaga ponownej regulacji jego geometrii. Wahacze są na śrubach mimośrodowych które właśnie służą do regulacji. Jeśli natomiast koła od tyłu patrząc wyglądają w ten sposób / \ to oznacza że sprężyny już są słabiutkie. O ile pamiętam to maksymalne pochylenie kół  w pionie to dla x-type 2.0d  2 stopnie.

--- Koniec cytatu ---

To raczej nie sprężyny bo stało się to po wymianie wahaczy dolnych na poliuretany i jedna strona tnie mocniej niz druga, wiec mechanik spieprzył robotę ale do bledu to sie nie przyzna bo on przecież wie wszytko.

Ma ktoś może wymiary tych wahaczy tzn długość pomiędzy centrami otworów na śruby??

Kupiłem ale zamienniki i tylko muszę znaleźć czas na ich wymianę.

Połączono

Odświeżę temat, wymieniłem wahacze dolne na nowe i pojechałem zrobić geometrie i oto co wyszlo

co robić bo nie chce zmieniać opon co rok

Dzieki

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej