Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Dziwne burczenie
bodi:
mam nową zagadkę
W moim Jagu występuje dziwne zjawisko. Gdzieś z okolicy deski rozdzielczej lub może skrzynki bezpieczników znajdującej się pod kierownicą wydobywa się burczenie podobne swoim charakterem coś jak czasami burczy transformator i jest to dość wyraźnie słyszalne. Nawet przeszkadza trochę w słuchaniu radia przy niskich poziomach głośności. Te burczenie jest cały czas, niezależnie czy jest kluczyk w stacyjnce czy nie i nie zależne od włączonych świateł itp. Ten dźwięk wydobywa się non stop!!!
To burczenie ma taki modulowany ton (nie jest to jednolity monotonny odgłos tylko taki zmieniający swój dźwięk). Ma ktoś pomysł co to może być? U kogoś występuje coś podobnego?
Jakieś sugestie?
Moje domysły są takie, że być może jest gdzieś tam jakiś moduł lub jakiś przekaźnik i coś z nim jest nie tak lub coś w tym stylu, ale nie znam się na takich rzeczach, więc może ten trop jest całkiem mylny.
Dodam jeszcze, że nie mam założonej poduszki powietrznej kolanowej, bo stara jest wystrzelona, a na aukcjach tego typu poduszki to rzadkość i czekam poprostu aż coś się pojawi w adekwatnej cenie.
No i mam instalację od klimy jeszcze pustą, bo samochód jest wczoraj odebrany od mechanika po drobnej stłuczce z przodu i nie nabiłem jeszcze i speca od klimy.
Piszę dlatego, żeby było jak najwięcej szczegółów, chociaż pewnie nie ma to żadnego znaczenia w problemie burczenia z okolicy zegarów.
kogutki:
hejka, uzywaj forumowa funkcje
odpowiedz znajdziesz np tutaj: http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,672.0.html
bodi:
dzięki kogutki za odsyłacz, ale nie do końca się tam dowiedziałem wszystkiego
tamten wątek się skończył w połowie...
ciekawi mnie ile taki czujnik może kosztować i gdzie go szukać
proszę o podpowiedź osoby, które rozwiązały u siebie ten problem :-help
kogutki:
Kolego bodi, prosze bardzo. Jak dla mnie dostales jednak w tym watku odpowiedzi na wszystkie twoje pytanie:
--- Cytat: bodi w Czerwiec 12, 2011, 14:07:57 pm ---Ma ktoś pomysł co to może być? U kogoś występuje coś podobnego?
Jakieś sugestie?
--- Koniec cytatu ---
Mimo ze nie moge sie doliczyc do osob, ktory rozwiazaly u siebie ten problem poniewaz nie posiadam owego
modelu, to moge zdradzic ze takze calkiem nowy modul bedzie slychac, poniewaz jest to urzadzenie mechaniczne,
z malutkim wiatrakiem w srodku, ktory sie kreci. jak sie kreci, to powoduje dzwiek.
Gdzie go szukac jest podany w linkowanym watku, czasem pomaga wyczyszczenie, znam takze przypadek, gdzie
wlasciciel x-type obklejil go tasma wygluszajaca. co do numer czesci oraz jego cene sie nie wypowiadam,
poniewaz nie prowadzimy tutaj handlu. jestem jednak pewien, ze telefon do ASO wystarczy, aby sie dowiedziec.
strawinski:
witam.
Czujnik pasuje od mondeo mkIII, ale niestety gdy zamontowałem czujnik od kolegi z forda u mnie dalej brzęczało.
Niektórzy pisali, że przesmarowali wd40, teflonem, itp i pomogło.
Jest to czujnik temperatury wnętrza, który "zasysa" powietrze w celu zmierzenia temperatury.
Możesz go zamontować pod osłona przed nogami.
koszt używanego to 50-150 zł.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej