Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

X-type 2.2D traci moc miga kontrolka świec żarowych

(1/5) > >>

piluim:
Zaczynam wątek bo do tej pory u wszystkich forumowiczów były podobne objawy ale nie takie same.
U mnie czasem podczas jazdy kotek nie gaśnie ale całkowicie traci moc i mruga kontrolka świec żarowych.
Po przeglądnieciu kolektora dolotowego i zaworu EGR okazało się, że było czysto ale zawór EGR się nie do końca domyka co powoduje błedy i czasem odcina turbo. Chłopcy w warsztacie zaproponowali wymianę na nowy 1350 PLN (za fordowski EGR) + robota 250 PLN. W salonie Jaga w Kraku 1000 PLN + robota ok. 600 PLN.Znajomy mechanik przez telefon poradził mi, żebym zanim kupię EGR spróbował go rozebrać i wyczyścić silniczek.
Czy ktoś z szanownego towarzystwa wie czy mój EGR ma możliwość dojścia do silniczka, żeby go przeczyścić?
2.2D z 2006 roku. Niestety mój znajomy mechanik mieszka daleko i nie może mi odpowiedzieć na sucho musiałby go oglądnąć. :- pojecia

P.S.
dodam, że przekopałem w tej sprawie różne fora min. Fordowskie. Mało kto ma 2.2D a ja się nie orientuję czy jest różnica w EGRach pomiędzy 2.0 i 2.2 w 2006 roku. W najgorszym wypadku kupię w britishparts bo mają EGR w cenie około 500PLN.

kogutki:
hejka, egr w 2.0 i w  2.2 jest taki sam.

piluim:

--- Cytat: kogutki w Czerwiec 12, 2011, 00:13:23 am ---hejka, egr w 2.0 i w  2.2 jest taki sam.

--- Koniec cytatu ---
Dzięki, czy jednakowoż da się dobrać do silniczka, żeby go przeczyścić?

kogutki:
sprawa jest taka, ze nie kazdy egr ma "silnik". egr standardowy dziala pneumatyczny, tylko w wersji z DPF-em
po 2006 (i nie kazdy ma) egr jest elektryczny/pneumatyczny. napisz jakiego dokladnie masz egr, jaka masz
norm spalin (euro4 z DPF-em). fordowski egr z "silnikiem" kosztuje ok 2000 pln, wiec nie wiem czy naprawde
masz dobrej informacje z warsztatu.

piluim:
Wg. mechaniorów to mam elektryczny, a co do DPF to nie posiadam. To jest końcówka starego 2.2D przed DPFem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej